Marie Lefèvre, la filla de l'exili que mira el món des de l'espai

Filla de refugiats ampostins a França, Lefèvre-Fonollosa és una figura destacada en l'observació de la Terra des de l'espai

Marie Lefèvre, enginyera i científica francesa d'origen ebrenc
Marie Lefèvre, enginyera i científica francesa d'origen ebrenc | Cedida
Redacció
03 de maig del 2016
Actualitzat el 04 de maig a les 10:04h
Com en tantes i tantes famílies franceses, l'origen de Marie Lefèvre-Fonollosa està marcat per la guerra civil espanyola. Sa mare, Vigi Magí, va fugir d'Amposta amb el triomf dels franquistes. La seua família venia de Morella, Rossell... També la dictadura va marcar Marie. El seu interès per la ciència va començar amb les revistes científiques que sa mare comprava per enviar-les a son germà a Amposta, perquè no les podia trobar a l'Espanya franquista.

El 1982, Marie Lefevre es gradua en geociències a la Universitat de Tolosa, la ciutat on viu. Este camí la va conduir a interessar-se i, posteriorment a implicar-se, en l'observació de la Terra des de satèl·lits. Una part de la seua carrera com a enginyera s'ha desenvolupat en el tractament d'estes imatges obtingudes des de l'espai. Ha estat coordinadora d'un programa de recerca al Centre Nacional d'Estudis Espacials francès (CNES), on va fer carrera, i presidenta de la Societat Francesa de Fotogrametria i Teledetecció. També ha estat membre d'altres organitzacions internacionals de fotogrametria i observació espacial. Actualment, és delegada del CNES dins l'associació de laboratoris europeus de recerca en observació de la Terra (EARSeL).

L'experiència professional de Marie, doncs, està feta a base d'observar el món a gran escala, des de l'espai. Però també és una dona que reivindica el seu origen familiar, ubicats en este raconet tan menut de la Terra.