Repulsa de les institucions locals a les agressions en els correbous i crida a la serenitat

El delegat del govern, Xavier Pallarès, es tornarà a reunir amb les entitats i institucions per tal d'evitar nous incidents

Redacció
02 de maig del 2016
Actualitzat el 03 de maig a les 19:31h
Les institucions locals fan una crida a la calma davant l'inici de la temporada taurina
Les institucions locals fan una crida a la calma davant l'inici de la temporada taurina | Sofia Cabanes

Repulsa generalitzada a les agressions i insults contra activistes d’Anima Naturalis amb què ha començat la temporada taurina a les Terres de l’Ebre. Després dels incidents d’Aldover i Mas de Barberans, alcaldes i el delegat del govern a l’Ebre demanen serenitat per encarrilar la nova campanya sense violència i amb la màxima normalitat possible.

El delegat del govern, Xavier Pallarès, ha condemnat les  agressions i, en un comunicat enviat als mitjans de comunicació, ha declarat que "no podem entendre este tipus de comportaments que degraden la festa i a tota la gent que agraden els bous”. El delegat advertix: "Som i serem impecables a fer complir la llei i cal que tots l'acatem des del respecte mutu i la llibertat d'expressió, entenent que les coses es fan ben fetes i, per tant, no hi ha cap inconvenient a gravar un espectacle públic".

Pallarès, davant la preocupació que estos fets es puguen repetir al llarg de la temporada de correbous, que tot just ha començat, es tornarà a reunir amb les entitats taurines i les institucions implicades per trobar solucions de consens i evitar nous incidents com els succeïts a Mas de Barberans i Aldover. En declaracions a l'ACN, el delegat del govern també ha reconegut la duresa de les imatges de l'agressió a les activistes d'Anima Naturalis i al mateix temps ha fet una crida a la pau i la serenitat: "Els bous han de ser una festa i no pot ser de cap manera este camí. Desitgem que no es torne a repetir i que la justícia actue amb conseqüència".

Especialment dolgut pels incidents de divendres i totes les conseqüències posteriors està l’alcalde de Mas de Barberans, Josep Maria Lleixà, que assegura sentir “tristesa” pel que ha passat, “pels fets reprovables que hi van passar i pel fet que el nom del nostre poble surta quan realment la gent del poble no hi ha tingut res a veure, al contrari, va intentar evitar l’agressió”. Al seu parer, amb fets com este “qui en surt més perjudicada és la festa dels bous, i també la imatge del conjunt del territori, perquè és molt desagradable i cal pensar en prendre mesures per evitar que això es vaja reproduint”. Segons Lleixà, “la gent que vulga gravar ho ha de fer amb total llibertat, de la mateixa manera que els taurins tenen dret a gaudir de la festa amb llibertat”. A l’alcalde socialista no se li escapa que l’ambient ja està caldejat d’entrada “per les denúncies que es van presentant cada any, tot i que la majoria s’arxiven”. Això, però, no pot ser la base per usar la violència, assegura: “El més important és que hi haja respecte per les dos bandes, no es pot imposar a cops la voluntat d’uns o d’altres”. Lleixà ha instat la delegació del govern a seure les parts de nou per buscar un consens que permeta tornar a la normalitat: “Sempre hem viscut la festa dels bous d’una forma lúdica i ens dol”, ha assegurat.  

El proper municipi a acollir actes taurins a les Terres de l'Ebre serà Alcanar, que del 14 al 22 de maig celebra les festes patronals, les Festes de Maig. L'alcalde de la població, Alfons Montserrat, també ha fet una crida "a la calma i a la tranquil·litat" i davant la possible presència d'activistes antitaurins, ha defensat que "cadascú ha de poder expressar les seues idees d'una manera lliure, però sí que hem d'evitar de totes totes són situacions o actuacions violentes". Montserrat ha rebutjat els fets ocorreguts a Mas de Barberans i confia que estes agressions acaben sent "casos aïllats".

El president de l'Agrupació de Penyes i Comissions Taurines de les Terres de l'Ebre, Ximo Martí, ha refusat fer declaracions a este mitjà de comunicació.