Aprovada una Proposició no de llei per forçar les empreses que es deslocalitzen a retornar els ajuts

La proposta arriba després de la deslocalització progressiva d'Ercros a Flix

Redacció
27 d'abril del 2016
Actualitzat a les 12:03h
La Comissió d'Ocupació i Seguretat Social del Congrés de Diputats va aprovar este dimarts una proposició no de llei presentada per ERCa que demanava que les empreses que deslocalitzen la seua activitat per traslladar-se a tercers països hagen de retornar els ajuts públics o subvencions rebudes per desenvolupar la seua activitat. La proposta, que ha defensat el diputat Jordi Salvador, va rebre el suport de PSOE, Podemos, DiL i PNB, mentre que C's es va abstenir i el PP hi va votar en contra. Salvador va recordar que en el context de l'economia global, grans multinacionals van traslladar la seua producció a països "on les garanties i drets socials, laborals i mediambientals són especialment limitats i reprimits". Segons el diputat "és una estratègia per aconseguir la rebaixa dels costos de producció i suposa, per a les seus que abandona, la dràstica reducció o l'eliminació total de plantilles de treballadores i treballadors locals".

Salvador va posar com a exemple els casos de Covestro i Ercros, especialment sensibles per a les comarques de Tarragona i les Terres de l'Ebre. En el cas d'Ercros, amb una implantació centenària i que deixa a Flix, a més de l'impacte sobre els treballadors afectats i el seu entorn, "uns passius ambientals indecents", va dir Salvador. Davant l'amenaça de traslladar la seua producció a altres països, amb l'augment d'atur que això representaria, tant el govern estatal com els autonòmics intenten evitar-ho amb mesures "i sobretot subvencions" per retenir-les al territori. Com deia Salvador, però, moltes vegades estes mesures "acaben essent només temporals", i després de rebre "i fins i tot exigir" quantitats ingents de diner públic perquè es quedin, "estes empreses acaben marxant a altres països on la producció és més barata".

El diputat republicà va avançar que Esquerra portarà al Congrés noves iniciatives per insistir en esta proposta perquè el futur govern hi intervingue de manera efectiva. Els grups que s'han sumat a la iniciativa ja li han garantit, també, el seu suport.