Amposta emprèn gestions per revertir el deteriorament de la façana fluvial

L’associació de veïns de la vila ha entregat un dossier amb mig centenar d’immobles en molt mal estat | L’Ajuntament inicia els tràmits per protegir la zona com a Bé Cultural d’Interès Nacional i recuperar-la

Els veïns han detectat una cinquantena d'immobles en un estat de deteriorament important.
Els veïns han detectat una cinquantena d'immobles en un estat de deteriorament important. | Ajuntament d'Amposta
Redacció
13 d'abril del 2016
Actualitzat el 15 d'abril a les 10:36h
L'Ajuntament d'Amposta ha iniciat els tràmits per catalogar com a Bé Cultural d'Interès Nacional (BCIN) la façana fluvial des del Pont Penjant fins al Molí de Miralles. Es tracta d'una mesura encaminada a aturar l'estat de deteriorament que presenta esta zona de la ciutat, i revertir la situació per recuperar-la urbanísticament. "Volem protegir la façana i els habitatges que hi ha en este espai, que són tan característics del patrimoni cultural de la ciutat", ha assenyalat l'alcalde d'Amposta, Adam Tomàs, tot explicant que el primer pas per aconseguir esta distinció és la derogació del Pla Especial Urbanístic (PEU) que afecta la zona. "Tal i com està planificat ara, no es preveu actuar per restaurar", ha apuntat Tomàs, tot afegint que "sembla com si la voluntat que hi havia abans fos la de dixar que tota la façana s'acabés deteriorant per a poder enderrocar-la".

"Amb la derogació del PEU i la catalogació com a BCIN el que volem és poder protegir tot este patrimoni històric i cultural i incentivar la seua rehabilitació i recuperació", ha afegit el regidor d'Obres, Urbanisme i Activitats, Tomàs Bertomeu. Esta és una de les mesures previstes a llarg termini per millorar i recuperar el barri de la Vila. S'ha donat a conèixer en el marc d'una roda de premsa conjunta amb l'Associació de Veïns d'este barri, després que ells fessen arribar al consistori un dossier amb una cinquantena d'immobles amb un estat de deteriorament molt important.

"Molts d'estos habitatges són de titularitat municipal, d'altres són propietat d'entitats bancàries i alguns estan a mans privades", ha detallat l'alcalde, tot assegurant que des de l'Ajuntament "i amb la voluntat de solucionar la degradació fruit de no haver fet cap actuació potent en els últims deu o quinze anys, com acollir-se a la Llei de Barris". "Si la Generalitat torna a fer una altra Llei de Barris, ens acollirem", diu Tomàs, "però mentre això no passa, començarem a endegar accions a curt termini per recuperar esta zona de la ciutat, dotant-nos també del pressupost necessari".

Una d'estes primeres actuacions és la d'adquirir un habitatge al carrer Sant Roc, al costat d'un que ja és de titularitat municipal. "Els enderrocarem i obrirem una plaça pública", ha assenyalat l'alcalde, "que ja definirem més endavant". Esta obra tindria un pressupost aproximat de 200.000 euros.

Dinamitzar el barri de la Vila
El gran objectiu a llarg termini és el de revitalitzar este barri, no només a nivell urbanístic, sinó també comercial, per fer recuperar la vida i activitat en esta zona d'Amposta. En este sentit, Tomàs ha insistit en la necessitat de crear un parc públic d'habitatge amb la voluntat que l'Ajuntament el puga oferir a joves que busquen independitzar-se o persones amb dificultats econòmiques a preus adequats a les seues rendes. El president de l'Associació de Veïns del Barri de la Vila, Ramon Peris, s'ha mostrat satisfet amb el fet que l'equip de govern actual haja començat ja a treballar en la recuperació del barri, però ha insistit en què seguiran amatents per assegurar que s’avança en la direcció adequada.