Moció d’Esquerra al Senat per rectificar el procediment de valoració cadastral de les construccions rústiques agràries

La formació alerta que el valor que es vol aplicar posa en perill el sector

Els senadors Miquel Aubà, Miquel Àngel Estrader i Mirella Cortès, en la roda de premsa.
Els senadors Miquel Aubà, Miquel Àngel Estrader i Mirella Cortès, en la roda de premsa. | Esquerra
Redacció
11 d'abril del 2016
Actualitzat a les 18:41h
Este migdia, els senadors Miquel Aubà, Miquel Àngel Estrader i Mirella Cortès han explicat el contingut de la moció que es debatrà este dimecres al Ple del Senat i que fa referència al procediment de regularització del valor cadastral de les construccions rústiques agrícoles, ramaderes i forestals. Segons Aubà, ‘el valor que es vol aplicar a les construccions rústiques agràries posa en perill el futur del sector agrari i cal corregir-lo adequant-lo a la realitat’. 

El senador, ha alertat que el procediment de regularització cadastral d’assignació de valor a les construccions rústiques agrícoles, ramaderes o forestals està creant molt de malestar al sector agrari. ‘El motiu és l’increment desmesurat que s’ha produït  en el valor cadastral d’estes construccions, fet sobre la base d’una ponència urbana. Això, a més de  comportar un augment del patrimoni al propietari, també li genera l’increment en l’impost sobre béns immobles, en els impostos sobre futures transmissions i problemes  per accedir a ajuts i subvencions’, ha afirmat Aubà.

Esquerra Republicana està d’acord a regularitzar les construccions rústiques no incloses al cadastre, però fent-ne una valoració justa amb relació al mercat immobiliari. Segons Aubà, ‘a efectes impositius i de patrimoni, una bassa de reg es considera com si fos una piscina; i una granja, en actiu o no, o un magatzem agrícola es consideren gairebé com una nau industrial’.

La moció presentada pel Grup Parlamentari republicà demana a la Direcció General del Cadastre que elabore una ponència específica de valoració d’immobles rústics per als usos agrícoles vinculada al rendiment de les construccions. També demana que, mentre no s’aprove esta ponència específica per als usos agrícoles, la Direcció General del Cadastre aplique uns coeficients reductors per corregir la valoració cadastral excessiva de les construccions agrícoles. I, per últim, amb l’objectiu de suavitzar l’entrada en vigor de la quota dels nous valors cadastrals, derivada de la ponència específica per als usos agrícoles, demana que la Direcció General del Cadastre face una aplicació progressiva d’esta quota fins assolir el valor cadastral final.