El grafè i la biomedicina, al TEDxAmposta de la mà de la investigadora Elisabet Prats

La segona de les ponents que ha donat a conèixer l'organització parlarà de les aplicacions d'este nou material en la recerca biomèdica

La investigadora Elisabet Prats també participa com a ponent al TEDxAmposta 2016.
La investigadora Elisabet Prats també participa com a ponent al TEDxAmposta 2016. | Cedida
Redacció
08 d'abril del 2016
Actualitzat el 11 d'abril a les 15:17h
Elisabet Prats, investigadora del Centre d’Investigació Biomèdica en Red-Bioenginyeria, Biomaterials i Nanomedicina (CIBER-BBN) és la segona de les personalitats que ha donat a conèixer l’organització com a participant del TEDxAmposta, que tindrà lloc el proper 7 de maig a l’auditori de la Lira Ampostina. Prats pren part en el projecte europeu Graphen Flagship, que investiga les aplicacions del grafè en la biomedicina. D’esta manera, s’han fet públic ja, junt a la doctora en neurobiologia Mara Dierssen, dos dels caps de cartell d’esta edició d’un esdeveniment de primer ordre a l’entorn de la innovació i la tecnología.

Així, esta nova convidada d’enguany té entre els seus interessos principals de recerca el disseny i la fabricació de microsistemes per a aplicacions biomèdiques. Concretament, les seues investigacions més recents es basen en la funcionalització de plataformes de sensors químics i bioquímics, així com la caracterització de materials no convencionals com a sensors, entre ells el grafè, tant per a registre neuronal com per a detecció de biomarcadors.

I és que el grafè, un nou material basat en el carboni del qual se n’ha parlat molt en el marc de la recent edició del Mobile World Congress, promet revolucionar el sector de la telefonía en els propers anys, però no només. També tindrà interessants aplicacions en el camp de la biomedicina, i és en este sector en el que se centren les investigacions de l’equip on s’integra Elisabet Prats. El Graphen Flagship, que compta amb un pressupost global de mil milions d’euros, treballa en la línia d’aconseguir que les grans empreses creguen en les propietats i aplicacins d’este material, força flexible, i al mateix temps vol convertir Europa en un referent en la investigación en este àmbit, donant pes a la tasca que s’efectua des de Barcelona.

Elisabet Prats Alfonso, llicenciada en Química per la Universitat de Barcelona el 2006, va desenvolupar la seua tesi doctoral a l'Institut de Recerca Biomèdica al Parc Científic de Barcelona (IRB-PCB) i va rebre el títol de Doctora en Química per la Universitat de Barcelona el 2011. Ha dut a terme estades a la Universitat de Lyon I Claude Bernard, a l'Institut de Ciències Analítiques i a la Universitat de Chicago, al departament de Química Orgànica i al Howard Hughes Medical Hospital.

Ha estat Post-Doc al CSIC, dins del Grup d'Aplicacions Biomèdiques de l'Institut de Microelectrònica de Barcelona, durant 5 anys i actualment és investigadora del Centro de Investigación Biomèdica en Red-Bioingeniería, Biomaterials y Nanomedicina (CIBER-BBN), dins el mateix centre. Té 15 publicacions, 2 capítols de llibre, 1 patent, un llibre de divulgació i ha realitzat xerrades a congressos rellevants sobre la investigació del seu grup en grafè.

Ha realitzat més de 300 hores de docència a la universitat de Barcelona i per apropar la ciència i fer-la atractiva dóna xerrades de motivació a estudiants de grau per animar-se a investigar en ciències, realitza visites guiades per a donar a conèixer el seu centre: l'Institut de Microelectrònica de Barcelona així com la Sala Blanca i és membre de la formació de divulgació científica BigVan.