Un periodista letó inicia a l'Ebre la Via Catalana a peu en suport al procés

"Si els polítics parlen de democràcia, espero d'ells democràcia", ha afirmat Otto Ozols després de cobrir l'etapa Alcanar-La Ràpita-Amposta | L'ANC li fa acompanyament al llarg del recorregut fins al Pertús, on preveu arribar el 22 d'abril

Otto Ozols ha estat rebut per les autoritats, membres de l'ANC i de la PDE, a l'arribada a Amposta.
Otto Ozols ha estat rebut per les autoritats, membres de l'ANC i de la PDE, a l'arribada a Amposta. | Cedida
Sílvia Berbís
04 d'abril del 2016
Actualitzat el 05 d'abril a les 20:18h
“Com a letó dic que seré un català fins que Catalunya sigui lliure i independent”. Amb esta afirmació l’any 2013, el novel·lista i periodista de Letònia Otto Ozols va dixar palesa la seua simpatia cap a l’independentisme català, en un article favorable a la secessió al diari digital Latvians Online en què comparava la Via Catalana i la Via Bàltica. Seguix proclamant al món el seu suport al procés català, i ara ho fa des de les Terres de l’Ebre. Ozols, que com a professional ha cobert diverses Diades organitzades per l’Assemblea Nacional Catalana, ha començat avui a Alcanar un recorregut a peu per la Via Catalana amb la intenció d’arribar al Pertús el 22 d’abril. Pel camí, recull històries i anècdotes, per conèixer de base el país, ha explicat, i reivindicar el dret a l’autodeterminació com a valor principal de la democràcia.

“Molts països europeus, com Noruega, Finlàndia, Estònia, Lituània i altres, estan basats en els drets a l’autodeterminació i això és un dels grans valors de la democràcia europea. És un tema principal per a les nostres nacions i crec que estos mateixos drets els han de tindre els catalans, perquè és una de les nacions més antigues d’Europa i fins i tot més gran que Dinamarca o Noruega en població. Si camino per esta via, que ja ha estat feta per molts països europeus abans, el que faig és demostrar que crec clarament en les idees catalanes”, ha afirmat amb rotunditat sota la fina pluja que queia esta tarda al Pont Penjant d’Amposta.

Aquí ha arribat en la primera etapa del seu itinerari, després de començar a Alcanar i continuar per la costa per la Ràpita fins a la capital del Montsià. Allà ha estat rebut per membres de l’Assemblea Nacional Catalana i també per l’alcalde, Adam Tomàs, que li ha regalat un pin amb l’escut de la ciutat, i per la la portaveu de la Plataforma en Defensa de l’Ebre Matilde Font, que també li ha posat a la solapa un pin amb el nus antitransvasament.
L’ha sorpréès, ha dit, “l’inesperat i increïble” suport que ha rebut ja des del primer dia i que l’incentiva, ha explicat, a acabar. “El primer que pretenc és acabar”, ha bromejat somrient davant els periodistes. L’ANC li fa acompanyament en el seu periple, i havia demanat a voluntaris que l’acompanyen en alguns trams, també en els àpats, i que li faciliten un lloc on pernoctar. Ozols ha mostrat el seu interès per conèixer la gent del carrer i el país més proper, aquell que va inspirava, ha recordat, genis com Dalí o George Orwell.

Però a banda d’acabar, el que pretén el periodista i escriptor es retre homenatge als catalans que l’any 89 van anar a la Via Bàltica, fent ara ell la Via Catalana a peu. “El que vull en segon lloc és mostrar a la gent que fora de Barcelona hi ha un gran país amb una identitat, un cultura i una historia úniques , vull tornar a i explicar a la gent la història de la Via Catalana i de la gent catalana”.

Sense doble raser
I ja d’entrada, ha fet una petició clara als governs europeus i a la classe política: que no utilitzen el doble raser a l’hora de valor el cas català si creuen en la democràcia:  “Com un ciutadà qualsevol, espero dels nostres polítics, que honestament no utilitzen un doble raser. Si parlen de democràcia espero d’ells democràcia. Si parlen d’ètica i moral espero que no hi haja doble moral. Si molts països ens hem construït en la base de la nostra determinació hem de donar suport a la gent que vol el mateix”, ha reclamat, tot lamentant que este doble raser existix. Coma mostra, un exemple: “Fa uns tres anys, el ministre d’afers exteriors letó, en ser preguntat al Parlament per la qüestió catalana va respondre que era un afer intern espanyol. Jo, que el conec personalment, li vaig que anys enrere, quan estàvem lluitant per la nostra independència, si li haguessen dit que això era un afer intern de Rússia no hi hagués estat d’acord, estaria enfadat. Això és doble moral. És incomprensible que s’usen dobles estàndards per a Catalunya o per a Letònia. Teniu el dret de votar. Perquè si els polítics utilitzen una doble moral en un cas, signifiquen que comencen a aplicar-la en altres casos”.

Otto Ozols sortirà demà dimarts d'Amposta per passar per l'Aldea, Camarles, l'Ampolla i el Perelló. Dimecres sortirà d'este municipi per seguir per l'Ametlla fins a l'Hospitalet de l'Infant. Seran en total 18 etapes per arribar el proper dia 22 al Pertús i l’endemà tornarà a Barcelona per viure-hi la Diada de Sant Jordi: “ Vull veure el dia del llibre i les roses perquè crec que és una gran tradició, hem d’agafar esta tradició de Catalunya”. En farà un reportatge i l’endemà, tornarà a Letònia amb la motxilla carregada d’històries i somnis.