El paisatge d'oliveres mil·lenàries, reconegut en l'àmbit europeu

El Consell d'Europa li atorga una menció especial en els premis sobre paisatge

Redacció
30 de març del 2016
Actualitzat a les 18:24h
Mar d'oliveres. Paisatge característic dels pobles que conformen el Territori del Sénia.
Mar d'oliveres. Paisatge característic dels pobles que conformen el Territori del Sénia. | Cedida

Mar d'oliveres. Paisatge característic dels pobles que conformen el territori del Sénia. Foto: Cedida



El proper 9 de juny de 2016 el saló de concerts Vigadó de Budapest (Hongria) acollirà la reunió sobre l'aplicació del Conveni Europeu del Paisatge. Els màxims dirigents del Consell d'Europa lliuraran els premis del paisatge del Consell d'Europa a les 12 candidatures que, en representació dels 47 estats membres, s'han presentat en esta 4a. edició.

El primer premi ha recaigut en el projecte Cooperació transfronterera de col·lectivitats locals per protegir el patrimoni paisatgístic de la regió d’Hetés, situada entre Hongria (que el va presentar) i Eslovènia, perquè unix els habitants de dos localitats, una de cada país. Cal destacar, però, que el projecte Paisatge d'oliveres mil·lenàries del territori Sénia , en representació d'Espanya, ha estat mereixedor d'una menció especial, juntament amb La servera comuna, l'arbre de la regió Slovácko (Txèquia) i La protecció de paisatges històrics excepcionals (Eslovàquia).

Finalment, altres projectes presentats per Bèlgica, Croàcia, Xipre, Finlàndia, Itàlia, Letònia, els Països Baixos i Turquia han rebut reconeixements.  

Del Paisatge d'oliveres mil·lenàries, presentat per la Mancomunitat Taula Sénia amb el suport de l'Associació Territori Sénia i la Comunitat Valenciana, Catalunya i Aragó, el jurat ha destacat que "la conservació i la protecció de les oliveres, de l'entorn i del paisatge singular (conegut com "mar d'oliveres") formen part dels principals objectius del projecte, que tracta de promoure els valors del paisatge, del patrimoni i de la cultura associats a les oliveres més antigues, i assegurar-ne la contribució al desenvolupament sostenible de tota la zona. Com a resultat de les inquietuds de la població local sobre el futur de les més de 4.800 oliveres mil·lenàries ja catalogades, la col·laboració entre les administracions locals, regionals, estatal i europea, juntament amb els propietaris i els sectors econòmics, s'ha traduït en una sèrie de projectes que han ajudat a la conservació i posada en valor d'estes oliveres i del paisatge".

La Mancomunitat Taula del Sénia agrupa 27 municipis valencians, catalans i aragonesos, situats en el punt de trobada dels tres territoris històrics, i en 10 anys d'existència ha impulsat projectes de desenvolupament sostenible del medi rural, la reindustrialització, l'ocupació... però el programa estrella, realitzat amb l'Associació Territori Sénia (que agrupa a més als sectors econòmics), és el de les oliveres mil·lenàries.