Catac ajudarà usuaris i treballadors a denunciar els mals del servei sanitari

El sindicat ha detallat les greus deficiènies que afecten a l'Atenció Primària a les TE i també a l'Hospital Verge de la Cinta de Tortosa

Sílvia Berbís
15 de març del 2016
Actualitzat el 16 de març a les 12:22h
El sindicat ha compilat les deficiències que afecten al servei de l'hospital Verge de la Cinta de Tortosa.
El sindicat ha compilat les deficiències que afecten al servei de l'hospital Verge de la Cinta de Tortosa. | Sílvia Berbís
El sindicat Catac-Cts/Iac ha iniciat una campanya per instar els usuaris del servei sanitari a les Terres de l’Ebre i també els treballadors de la salut per denunciar les deficiències que detecten. Es tracta de vehicular les nombroses queixes, que segons el sindicat estan més que fonamentades, plasmades per escrit en forma de reclamacions que cal traslladar a la seu de la Regió Sanitària de les Terres de l’Ebre.  Una mesura de pressió, recomana el sindicat, que ha de permetre corregir una situació que ha titllat d’”insostenible” arran de les retallades, que han afectat de forma intensa l’Atenció Primària i també l’hospitalaria. Tan és així que l’hospital de referència de l’Ebre, el Verge de la Cinta de Tortosa, està en “la pitjor situació que mai ha patit”, ha admès la portaveu de Catac Cinta Sarroca.

Manca de personal, baixes i vacances que no es cobrixen amb personal de reforç, operacions quirúrgiques que se suspenen per manca de llits, llits que romanen tancats, llistes d’espera que creixen, habitacions de l’hospital que es transformen en despatxos i conseqüentment, col·lapses que recauen sobre els treballadors, que segons ha explicat Sarroca, es veuen obligats a suportar un “sobreesfor brutal”, ha afirmat. Com a vasos comunicants, l’atenció primària també patix les repercussions d’una política sanitària que porten temps denunciant: equips sanitaris que han d’atendre fins a cinc poblacions alhora, visites del metge de capçalera que es programen amb una setmana de demora, menys ambulàncies i sense metge, sobrecàrrega a les infermeres amb feines que no els pertoquen… Este és el marc que ha plasmat el també portaveu sindical Ferran Vericat, que es trasllada en un servei deficiènt que volen certificar amb les denuncies dels afectats.

Per fer-ho, Catac ha preparat uns formularis que distribuirà a usuaris i treballadors per facilitar que les queixes no es queden entre ells, sinó que arriben a les instàncies que han de posar-hi remei. El model als usuris establix tot un seguit de circumstàncies relacionades amb la demora excesiva per llista d’espera, incompliment d’horaris o retard en l’atenció i també aspectes relacionats amb l’habitabilitat i confort. Pel que fa al model preparat per als treballadors, exposa un llistat de reclamacions per tal que cadascú hi localitze la seua. Entre elles, ampliar la plantilla, recuperar els drets laborals perduts, obrir tots els centres d’atenció primària que s’han tancat, reobrir els llits i quiròfans tancats a l’hospital, finalització inmediata de tots els contractes precaris o convocatòries públiques de totes les categories amb oferta de totes les places vacants.

Els promotors penseu dur a terme la campanya en els propers mesos, per dixar també cert marge als nous gestors de l’ICS a la Generalitat i a les Terres de l’Ebre a marcar la pauta. Els primers moviments del nou director territorial de Salut a l’Ebre, Ismael Piñas, que ja ha contactat amb els sindicats i ha visitat l’hospital, desperta certa esperança. “Amb el model anterior de gestió seria impossible continuar”, ha afirmat Vericat.

Amb tot, si no es comencen a implementar millores i a revertir un procés de degeneració progressiu en els darrers anys, duran a terme mobilitzacions, entre les quals s’estudia convocar una gran manifestació en defensa d’una sanitat pública millor a l’Ebre.

Pla de mobilitat
Catac ha exposat la situació en una roda de premsa en la que també s’ha tornat a posar sobre la taula els problemes d’accés i estacionament a l’Hospital de Tortosa. El president de la Federació d’Associacions de Veïns de Tortosa, Josep Baubí, ha tornat a reclamar el Pla de Mobilitat de l’Hospital Verge de la Cinta de Tortosa que el Govern s’ha compromés a presentar el primer trimestre del 2016. Baubí ha reclamat que el nou pla, que es podria presentar el breu, arribe acompanyat de dotació pressupostària per començçar a implementar millores enguany. Sarroca ha lamentat que de moment no haja hagut resposta a la petició popular, avalada per 6.600 signatures, d’exigir millores en els accessos al centre hospitalari aprovada  fa gairebé sis mesos.