L'AMI es personarà en les causes obertes per l'Audiència Nacional contra ajuntaments sobiranistes

Redacció
14 de març del 2016
Actualitzat el 16 de març a les 12:25h
Un moment de la reunió que ha tingut lloc este matí a L'Ametlla de Mar.
Un moment de la reunió que ha tingut lloc este matí a L'Ametlla de Mar. | AMI

L'executiva de l'Associació de Municipis per la Independència (AMI) ha decidit avui a l'Ametlla de Mar (Baix Ebre) personar-se en les causes obertes que el jutjat central d'Instrucció número 2 de l'Audiència Nacional (AN) ha obert contra els ajuntaments de Vic i de Deltebre pel seu suport a la resolució 1/XI del Parlament de Catalunya. L'AMI s'hi personarà en entendre que les mocions aprovades són “una declaració política” sense “cap tipus d'argument jurídic”, tal com han interpretat altres jutges de la mateixa Audiència Nacional. Investigacions obertes pels mateixos fets a ajuntaments com Sant Cugat del Vallès, Igualada o Premià de Dalt han estat arxivades. L'AMI també ha recomanat als ajuntaments que estan sent requerits per l'Audiència Nacional per haver donat suport a la declaració del Parlament sobre el 9-N, entre ells uns quants de les Terres de l'Ebre, que només envien l'acta dels plenaris.

L'AMI considera que és necessari personar-se per tal de poder-se defensar, ja que, més enllà de donar suport jurídic als municipis, l'executiva entén que s'utilitza esta causa per altres finalitats com requerir, sense cap justificació, documentació a la mateixa AMI, l'Assemblea Nacional Catalana (ANC) i l'Associació Catalana de Municipis (ACM). A més, considera que el fet que s'haja sol·licitat a molts ajuntaments informació sobre esta moció té una voluntat clarament intimidatòria per frenar el suport dels municipis al procés sobiranista que viu Catalunya. El president provisional de l'AMI i alcalde de Montblanc, Pep Andreu, ha assegurat que tot i estos requeriments de la justícia espanyola, el municipalisme “no s'arronsarà” i que continuarà estant “al costat del govern i el Parlament”. La moció de suport a la resolució que el Parlament de Catalunya va aprovar el 9 de novembre de 2015 ja ha estat aprovada, actualment, per més de 280 ajuntaments.

L'executiva ha estat la darrera reunió abans de la celebració de l'Assemblea General de l'AMI que està prevista pel 8 d'abril a l'Ateneu de Cerdanyola (Vallès Occidental). Es tracta de la darrera reunió presidida per Pep Andreu, alcalde de Montblanc i president provisional de l'AMI des del que fins llavors president, Carles Puigdemont, deixés la presidència quan va ser nomenat president de la Generalitat. Neus Lloveras, alcaldessa de Vilanova i la Geltrú, encapçalarà la candidatura de consens. Lloveras ha assegurat que l'objectiu és fer una candidatura que faça “èmfasi en la diversitat i pluralitat de l'AMI” i de la “força municipalista”.

L'alcalde de l'Ametlla de Mar, Jordi Gaseni, ha exercit d'amfitrió i ha acompanyat a Lloveras i Andreu. A la reunió de la Comissió Executiva de l'AMI, també hi han assistit els alcaldes i alcaldesses Andreu Francisco (Alella), Eudald Calvo (Argentona), Mercè Esteve (Begues) Elisabeth Ferreres (Montesquiu), Miquel Buch (Premià de Mar), Josep Maria Cervera (el Port de la Selva), Jordi Munell (Ripoll), Montserrat Fornells (Vilanova de l'Aguda) i els regidors Jordi Molinera (Altafulla), Antònia Vila (Arenys de Munt), Francesc Barbero (Flix) i Domingo Tomàs (Tortosa).