La CUP Tortosa critica el «doble raser» de Bel en la consulta pel monument

Per la seua banda, la Comissió per la retirada dels símbols franquistes a Tortosa considera que el posicionament del Parlament "és un pas clau en el camí cap a la restitució de la memòria històrica"

Redacció
04 de març del 2016
Actualitzat a les 10:27h
Núria Rodríguez, portaveu de la CUP Tortosa.
Núria Rodríguez, portaveu de la CUP Tortosa. | Cedida

Núria Rodríguez, portaveu de la CUP Tortosa. Foto: Cedida



La CUP de Tortosa ha respòs a l'alcalde Ferran Bel, qui ahir, després de l'aprovació al Parlament de la moció que insta al consistori a retirar el monument franquista del mig del riu sense consulta prèvia, es va reafirmar en la realització d'esta consulta popular.

Els cupaires critiquen que a Ferran Bel "li semble bé que es faça una consulta de BCN World a les Terres de l'Ebre i no només a Salou, però no li agrada que el Parlament parle d'un monument franquista que no és només una vergonya per a Tortosa, sinó de totes les Terres de l 'Ebre i per tant de tot el país". Així mateix, denuncien "el doble raser que utilitza Ferran Bel amb el dret a decidir" quan per un costat, el mateix Bel i CDC "s'han caracteritzat en els últims 9 anys en no fer cap consulta a la ciutadania ni tant sols fer uns pressupostos participatius", i per un altre costat, aposta per la consulta del monument quan "enlloc del món, una dictadura i els símbols que es van erigir per a enaltir-la, mai han estat consultats a la ciutadania".

Finalment, la CUP Tortosa subratlla que l'aprovació d'esta moció "també ha de tenir conseqüències sobre la resta d'elements franquistes presents a la ciutat, així com noms de carrers i places, títols de fills predilectes i noms de centres educatius relacionats amb la guerra civil i la dictadura franquista com Joaquín Bau i la creu de ferro present a la pujada de Santa Clara" i lamenten que "ERC, CDC i les diputades independents haiguen quedat segrestats per un ajuntament quan es parla de franquisme". "Que ERC s'haja abstingut al costat de Ciudadanos i que CDC haja votat en contra al costat del PP hauria de fer reflexionar a més d'un membre d'este organitzacions polítiques", sentencien. 

Una fita "històrica"

Per la seua banda, la Comissió per la retirada dels símbols franquistes de Tortosa considera la jornada d'ahir dijous com a "històrica" i considera que el posicionament del Parlament "és un pas clau en el camí cap a la restitució de la memòria històrica" a la ciutat. "La lluita que estem portant des de fa anys ha tingut avui un fruit molt important i no podem deixar de felicitar-nos i celebrar-ho", afegeixen. La Comissió ha fet arribar el seu agraïment a la CUP, qui ha impulsat la moció, així com als 42 diputats que hi van votar a favor: "el rebuig al franquisme és forçosament un tema de territori i de país, de la mateixa manera que ho és la lluita pel nostre riu i el nostre delta o les reivindicacions per acabar amb les morts a la N-340", manifesten.

D'altra banda, la Comissió per la retirada dels símbols franquistes a Tortosa lamenta la postura de CDC i ERC: "és inadmissible que dos formacions suposadament independentistes, que han d'encapçalar -en bona mesura- la construcció del nou país, s'enroquen d'esta manera i pretenguen fer-nos perdre l'oportunitat de fer els deures que tenim pendents des de fa 40 anys" i insta a les formacions favorables a la consulta a Tortosa a "racapacitar".