Tortosa s'endeutarà per construir les piscines i tenir-les operatives al 2017

Redacció
03 de març del 2016
Actualitzat a les 21:14h
Les antigues piscines porten anys derruïdes.
Les antigues piscines porten anys derruïdes. | Sílvia Berbís

L'Ajuntament de Tortosa aprovarà dilluns en sessió plenària el sistema de finançament i la modificació pressupostària corresponent per tal de poder licitar el projecte i l'obra del nou complex esportiu i piscina amb l'objectiu d'iniciar la seua construcció a finals d'estiu i que puga estar operativa dins de 2017. L'alcalde explicat avui el calendari que s'obre a partir d'ara perquè Tortosa dispose d'una nova piscina, els detalls de la qual es precisaran quan es licite el projecte. Ferran Bel s'ha centrat a detallar la manera en què es finançaran els 5.487.616 euros previstos d'inversió, finançats en una operació plurianual a 3 anys.

Les obres consten de dos fases. La primera consistix en la construcció de la piscina i serveis annexos, i la segona abordarà l'espai ocupat per la piscina actual, que es dedicarà a zona de pàdel i vestidors d'equips. Enguany es destinaran 586.000 euros a la 1a fase, el 2017 es farà el gruix de l'obra d'esta 1a fase (3.280.000) i el 2018 restaran 1.100.000 per completar-la i iniciar la 2a fase amb 521.000 euros addicionals. El temps estimat de construcció és de 16 mesos (1a fase) + 5 mesos (2a fase). L'alcalde confia en una reducció de terminis en les ofertes de les empreses. L'Ajuntament finançarà de manera íntegra l'obra, habilitant una operació de crèdit anual corresponent a la inversió prevista, al temps que espera comptar amb subvenció per part de la Generalitat, que una vegada ingressada es destinarà a amortitzar el mateix deute. El fet que s'haja optat per assumir el finançament directament des del consistori té a veure, segons ha explicat l'alcalde, en què “la conjuntura general del mercat financer ha canviat en els últims anys i, sobretot, en què la situació financera de l'Ajuntament és ara molt millor, amb un endeutament que se situa per sota del 75%”, destaca en una nota de premsa. En qualsevol cas, malgrat l'esforç financer, Bel ha insistit en que els nivells d'endeutament quedaran molt per sota dels que hi havia quan va assumir l'alcaldia per primera vegada. "La diferència és que ara hi haurà nova piscina", ha indicat.

Rehabiitació d'edificis al centre històric
El Ple d'este mes de març també té previst aprovar les bases de les subvencions per a la rehabilitació d'edificis del centre històric. La tinent d'alcalde de Serveis al Territori, Meritxell Roigé, ha explicat que si fins ara s'havien habilitat anualment ajudes en este sentit per a habitatges dins del perímetre del PINCAT (per un valor conjunt de 290.000 euros), ara es podran acollir a estes subvencions els propietaris de tot el centre històric de la ciutat. Així, per a la reforma de façanes es podran demanar subvencions de fins a 4.000 euros, de fins a 3.000 per a la millora de cobertes, de 3.000 per a accés i mobilitat i de 1.500 per a instal·lacions comuns. En conjunt no es podran superar la xifra de 7.000 euros en subvenció per habitatge.

Modificacions pressupostàries
Al marge de la modificació pressupostària que ha de propiciar l'inici de les obres de construcció de la nova piscina, també se'n porten a aprovació altres. És el cas del projecte d'excavacions arqueològiques davant la Catedral (90.000 euros), la il·luminació de la façana fluvial del Palau Episcopal (5.600), la il·luminació del castell de la Suda (27.900), les actuacions de millora del Call Jueu (16.000). la pavimentació d'un tram del camí Tortosa-Amposta, situat al costat de la base nàutica (35.200), i la indemnització parcial a Gas Natural (56.600) pel trasllat de les instal·lacions que discorren per sota del pont de l'Estat a l'antic pont del ferrocarril. Esta última actuació va lligada a la rehabilitació integral del pont de l'Estat.

Campanya gossos
Finalment, l'alcalde ha aprofitat la compareixença d'avui per informar que la campanya de civisme per conscienciar als propietaris de gossos que cal xipar-los i censar-los ha tingut efectes i s'han registrat noves inscripcions al cens municipal. En este sentit, ha avançat que a partir del proper dilluns la Policia Local intensificarà la campanya d'inspecció de conductes incíviques relacionades amb gossos amb les corresponents sancions.