Flix demana la finalització dels treballs de descontaminació de l'embassament

També reclama el lliurament dels informes del CIEMAT, l’IDAEA i la UPC sobre l’estat del fons del pantà, analítiques efectuades i avaluació dels sediments

Redacció
03 de març del 2016
Actualitzat el 14 de març a les 19:13h
Foto d'arxiu de la planta d'Ercros a Flix.
Foto d'arxiu de la planta d'Ercros a Flix. | Acuamed

Foto d'arxiu de la planta d'Ercros a Flix. Foto: Acuamed


L’aigua no està del tot clara i els treballs de descontaminació aturats. I malgrat els intents de l’Ajuntament de Flix de conèixer el futur sobre la finalització del projecte de neteja, en un mes no ha rebut cap resposta ni d’Acuamed, amb la cúpula desmantellada arran del cas de presumpte que apunta a esta empresa pública, ni subsidiàriament del ministeri d'Agricultura, Alimentació i Medi Ambient (MAGRAMA). Davant esta situació preocupant, amb 2 hectòmetres cúbics (2.000 milions de litres) d’aigua contaminada confinada a l’embassament, i les plantes de tractament per desmantellar, el ple va aprovar en la sessió de dilluns una moció consensuada per tots els grups municipals (Entesa, CiU i SI), per tal de demanar a Acuamed, i al Ministeri la finalització de les obres de descontaminació, aturades des del mes de gener, i també de les obres del Pla de Restitució Territorial. Així mateix, demana que se li lliure tota la informació requerida a l'entorn de les obres.
 
Concretament, el text de la moció recorda que el projecte de descontaminació de l’embassament de Flix ha estat, des que un estudi del CSIC alertés el 2004 del risc que suposaven el milió de Tn de residus abocats durant dècades per l’empresa Ercros al fons de l’embassament, una tasca complexa i on hi han intervingut multiplicitat d’institucions estatals, catalanes i locals. Els treballs per trobar la solució òptima i després implementar-la, apunta, han estat llargs i plens de retards. Ha sofert els mateixos retards, afegix, l’anomenat Pla de Restitució de Flix, un conjunt de 44 obres hidràuliques a les comarques catalanes de l’Ebre i el Priorat, de les quals només se n’han executat completament 13. 

Així, malgrat el març del 2013 es va iniciar la fase decisiva per tal d’extraure i confinar en l’abocador del Racó de la Pubilla la muntanya de residus, després de 37 mesos de dragat, les obres es troben aturades des del gener del 2016. “A hores d’ara, no es té constància des d’este Ajuntament de cap termini concret per part d’Acuamed per reprendre (i finalitzar) l’obra, ni dels estudis encarregats per mesurar l’efectivitat del dragat efectuat ni del projecte necessari per procedir a la descontaminació de l’aigua confinada dins del recinte de palplanxats”, remarca la moció aprobada.

Per tot l’exposat, insta a Acuamed, i subsidiàriament al Ministerio de Agricultura, Alimentación y Medio Ambiente, a que traslladi a traslladar a l’Ajuntament de Flix tota la informació requerida sobre el projecte de descontaminació.

Concretament, fa al·lusió a la informació a la que es referia el text aprovat en Junta de Govern de l’Ajuntament el 19 de febrer, tot reclamant a Acuamed que lliure a l'Ajuntament de Flix els informes del Centro de Investigaciones Energéticas, Medioambientales y Tecnológicas (CIEMAT) sobre l’estat del fons de l’embassament, i resultats dels sondejos i analítiques realitzades; i de l'Institut de Diagnosi Ambiental i Estudis de l’Aigua (IDAEA) i la UPC sobre l’avaluació dels sediments un cop acabades les tasques d’extracció dels fangs de l’embassament.

L’Ajuntament també demana que la finalització dels treballs de descontaminació compte “amb un calendari d’execució fiable, les partides pressupostàries necessàries i totes les garanties de seguretat i qualitat”.

I finalment, exigix que s’execute íntegrament el Pla de Restitució Territorial, on consta, entre d’altres, el projecte de construcción de la nova captació i tractament per a l’abastiment de Flix.

L’acord es traslladarà al ministeri, a Acuamed, al Departament de Territori i Sostenibilitat i a la Comissió de Medi Ambient del Parlament de Catalunya.