Enguany es duran a terme tractaments contra el mosquit tigre a la Ràpita

La regidoria de Medi Ambient també anuncia tractaments addicionals contra les espècies de mosquits habituals, en l'àmbit urbà i per primer cop a la Punta de la Banya

Redacció
02 de març del 2016
Actualitzat el 14 de març a les 19:12h
Plànol dels punts de control del mosquit tigre a la Ràpita.
Plànol dels punts de control del mosquit tigre a la Ràpita. | Ajuntament de la Ràpita

 

Enguany es duran a terme a la Ràpita, per primera vegada, tractaments contra el mosquit tigre, una espècie invasora d’origen asiàtic que es va detectar a Espanya el 2004 i que en els últims anys s’ha extés per la costa de l’Ebre provinent del Baix Llobregat, on ja fa anys que han de combatre la plaga. El regidor de Medi Ambien de l’Ajuntament rapitenc, Carlos Sanchís, ha anunciat també tractaments addicionals contra les espècies habituals de mosquits en l’àmbit urbà i la inclusió de la Punta de la Banya dins les zones de control anual. És precisament en esta zona del Delta on l’estiu passat es va originar la plaga que va afectar de manera extraordinària la costa de la Ràpita i Alcanar.

El mosquit tigre és un paradigma d'aquelles espècies oportunistes que, lluny de patir a causa de l'activitat humana, l'aprofiten per a reproduir-se. A diferència d’altres mosquits, el tigre no necessita molta aigua per criar i, per este motiu, les seues larves creixen perfectament dins petites reserves d’aigua estancada com la que pot quedar dins un test, una galleda o fins i tot, dins un cendrer. Per això, “la col·laboració ciutadana serà molt important per controlar esta plaga”, segons ha destacat el regidor de Medi Ambient Carlos Sanchis. Els experts asseguren que el 80% del volum total de les poblacions de mosquit tigre està confinat dins les cases.

Pel que fa als tractaments a les zones d’àmbit públic, es posarà especial atenció en els embornals de desguàs de pluvials, en els arbres i en les fonts ornamentals, que igualment poden ser un problema si l'aigua no hi corre.

Sanchís ha explicat també que enguany, els tractaments contra els mosquits al Delta de l’Ebre inclouran, per primer cop, la Punta de la Banya, zona on l’estiu passat es va originar la plaga que va ocasionar molèsties i queixes entre el veïnat i els turistes de la costa de la Ràpita i Alcanar. Un cop realitzades les primeres prospeccions sobre el terreny, els tècnics del Consorci de Polítiques Ambientals de les Terres de l’Ebre (Copate), han identificat les possibles zones de focus larvaris de l’espècie Ochlerotatus caspius, un mosquit especialment virulent i que pica durant tot el dia. El regidor rapitenc de Medi Ambient ha assegurat que “a hores d’ara, ja tenim detectades les zones primàries i secundàries a tractar en una superfície d’entre 120 i 160 hectàrees i ara farem els posteriors mostrejos per avaluar els tractaments a dur a terme”.

Els treballs a la Punta de la Banya s’efectuaran dins la campanya anual de control de la població de mosquits al Delta de l’Ebre, amb tractaments molts especialitzats utilitzant la molècula del BTI (Bacillus thuringiensis var. israelensis).