Nou restaurants i una pastisseria d'Amposta i Poble Nou enceten les Jornades de la Carxofa

Dissabte 27 de febrer tindrà lloc la Festa de la Carxofa el I Mercat de Productes de Terres de l'Ebre-KM.0

S.B.
19 de febrer del 2016
Actualitzat a les 18:17h
Els restauradors han fet una mostra dels plats elaborats amb carxofa per  la presentació al mercat.
Els restauradors han fet una mostra dels plats elaborats amb carxofa per la presentació al mercat. | S.Berbís

És el fruit de l’horta de l’Ebre per excel·lència. Permet fer combinacions gastronòmiques excelses. I els restauradors de la zona, hi tenen la mà trencada. Per tot plegat, nou restaurants i una pastisseria d'Amposta i el Poble Nou del Delta participen des d'avui i fins el 19 de març en les XIII Jornades Gastronòmiques de la Carxofa d'Amposta. Amb propostes d'entre 14 i 28 euros, tots els restauradors oferixen plats on aquest producte n'és el protagonista. En el marc d’estes jornades tindrà lloc el proper dissabte 27 de març la XXI Festa de la Carxofa, on es preveuen servir més de 8.500 tastos (7.000 servits pels restauradors i 1.500 per l'Ajuntament). A més, enguany tindrà lloc el I Mercat de Productes de Terres de l’Ebre-Km. 0. És una de les activitats complementàries que ha destacat avui l’alcalde d’Amposta, Adam Tomàs, en la presentació de les Jornades al mercat municipal, on ha estat acompanyat de la consellera d’Agricultura, Meritxell Serret, a més de les regidores de Comerç i Mercat Municipal, Susanna Sancho, i de Turisme, Fires i Promoció Exterior, Joana Estévez, així com de diferents restauradors participants.
 

La consellera Serret ha degustat alguns dels plats. Foto: S.B.

Els restauradors participants a les Jornades ja han posat les carxofes als forns, a les cassoles i a les paelles, per elaborar-hi propostes tan suggerents com Crema tèbia de carxofa amb minilioneses, Calamarsons saltats amb encenalls de carxofa, Llauneta de carxofa confitada amb anxoves o Bacallà amb mussolina de carxofa. Es tracta de posar a l’abast del comensal un ventall de sabors excels, aparador d’un dels valors turístics ebrencs, la gastronomía. Les jornades pretenen ser un alicient més per convidar la gent de fora del territori, i també els locals, a degustar la cuina dels restauradors d’Amposta i del Poble Nou.

Una altra manera de fer-ho, de caire més festiu, és assistir a la Festa de la Carxofa el 27 de febrero al pavelló firal. En este cas, els assistents també estaran obligats a xupar-se els dits de tant en tant, amb les següents propostes: Bosc de Ribera: Caneló d’ànec i carxofa confitada amb salsa suau de poma i cruixent de formatge; Cor del Delta: Delícia de carxofa amb melmelada de tomàquet i anxoves; El Secret: Arròs amb sèpia i carxofa; Els Ullals: Cruixent d’arròs amb carxofa.Galetes amb xips de carxofa. Barqueta de carxofa amb gamba i foie. Quiche de carxofa amb cansalada fumada i rocafort; Gatsby: Arròs amb pernil ibèric i carxofa. Canalons de carxofa amb pernil; L’Estany – Casa de Fusta: Carxofa confitada i farcida amb crema de formatge; La Tancada: Creme brulee de foie i carxofa. Carpaccio de peus de porc i carxofa. Sèpia amb carxofa i papada ibèrica. Truita de carxofa amb espècies;  Lo Senzill del Petit Cafè: Arròs amb cansalada, botifarra i carxofa; Pastisseria Pous: Niu coronat. Quiche de carxofa; Temps de Terra: Carxofa fregida amb Oli de Cocons.

Enguany, esta jornada tindrà un nou format, atès que les degustacions dels restaurants seran individuals a 2€, així poden adquirir la quantitat de degustacions que el visitant vulga. També es podrá tastar la torrada que preara l’Ajuntament, a un preu de 3€ (inclou: 2 carxofes, botifarra, baldana, torrada de pa i all i oli). Els tíquets es podran adquirir a l'entrada el mateix dia. Durant la festa hi haurà animació, activitats diverses i el 1r mercat de producte de proximitat-Km 0.

Esta última és una de les accions complementàries que ha destacat avui l’alcalde d’Amposta, Adam Tomàs, en la presentació de la Festa i de les Jornades. “Volem potenciar els productes de proximitat i de qualitat a partir d’un model no endogàmic, sinó d’atracció de gent de fora, una proposta per passar-ho bé i per potenciar esta terra com a pol de destinació turística vinculat a la gastronomía”, ha afirmat Tomàs. En el mateix sentit, la consellera Serret ha destacat que “aquesta proposta és un exemple de la dinàmica del país que ajuda a posar en valor i dinamitzar la producció local i agrícola lligada al sector de la restauració, tot plegat una gran roda que ajuda a dinamitzar el turisme, l’economia i el conjunt del territori”, ha explicat.
 

Presentació de les Jornades i la Festa, este matí al mercat d'Amposta. Foto: Sílvia Berbís