El jutge investiga pràctiques contra el medi ambient en la neteja a Flix

Sílvia Berbís
29 de gener del 2016
Actualitzat el 01 de febrer a les 10:46h
Les obres de descontaminació de l'embassament de Flix, davant la fàbrica Ercros.
Les obres de descontaminació de l'embassament de Flix, davant la fàbrica Ercros. | Sílvia Berbís

El jutjat d’Instrucció de Falset ha obert diligències prèvies per determinar si van produir-se pràctiques delictives contra el medi ambient durant l’extracció de fangs tòxics de l’embassament de Flix. La investigació s’ha obert arran d’una denúncia presentada davant dels Mossos d’Esquadra a Gandesa l’abril de l’any passat en què s’exposa que durant la roturació dels fangs es generava una pols potencialment tòxica que causava molèsties i afectacions als treballadors. També s’ha conegut en els últims dies que estes tasques van ocasionar queixes veïnals pels sorolls nocturs i també per les fortes olors que arribaven al nucli urbà sobretot als matins, que van propiciar que l’Ajuntament reclamés de forma insistent a Acuamed controls atmosfèrics externs per garantir la seguretat sobre la qualitat de l’aire.

Ara, el jutge ha requerit informació a l’Ajuntament de Flix per recopilar documentació relativa als controls ambientals que es van anar efectuant durant la fase central dels treballs, que va començar el primer trimestre del 2013. Arran de les queixes, el govern municipal havia decidit adquirir per motu propi un captador d’aire i encarregar la interpretació dels resultats al CSIC. D’aquí se’n van desprendre dos informes, un de l’any 2014 i l’altre del 2015, sobre la qualitat de l’aire a Flix durant les tasques d’eliminació química de l’embassament. Estos informes, que han estat entregats al jutge, determinen l’existència d’elevats nivells de determinats compostos clorats, com el tetraclorur de carboni i l’hezaclorbenzè. De fet, exposa que s’haurien superat els llindars en relació als efectes cancerígens, tot i que remarca que els nivells de referència corresponents a exposicions cròniques no se superen.

“En general, les concentracions observades d'estos compostos sempre estan per sota dels valors corresponents a efectes no cancerígens”, exposen els tècnics del CSIC, però afegixen tot seguit: “Els valors característics d'efectes cancerígens a 1 cada milió se superen en algunes mostres i compostos i gairebé en totes les mostres en el cas del tetraclorur de carboni”. Pel que fa a l’hexaclorobenzè, apunta que en la meitat de les mostres superen els límits d'efectes cancerígens.

La investigació judicial se suma al gruix de problemes que se li acumulen a Acuamed, investigada també per suposat frau en la contractació d’obres públiques. El cas del projecte de descontaminació de l’embassament de Flix és, de fet, un dels casos centrals de la investigació que du a terme l’Audiència Nacional, pel presumpte desviament de 40 milions inflant el cost real dels treballs de neteja. A més a més, Acuamed està en el punt de mira també perquè encara no ha presentat el projecte corresponent a la fase final de l’obra, de manera que ni tan sols l’ha tret a licitació, quan resten 2 hectòmetres cúbics d’aigua contaminada al pantà i les plantes de tractament per desmantellar. El fet que la cúpula d’esta empresa estiga fora de joc ara mateix incrementa la inquietud sobre el futur dels treballs.