La fase final de descontaminació de l’embassament de Flix, empantanada

Resta resoldre com es gestionen els 2 hectòmetres cúbics d'aigua contaminada que resten al recinte confinat del pantà i el desmantellament de les plantes de tractament | L'Ajuntament demana al ministeri continuitat i celeritat

Sílvia Berbís
28 de gener del 2016
Actualitzat el 29 de gener a les 12:16h
La fase final de les obres de descontaminació de l'embassament de Flix està per completar.
La fase final de les obres de descontaminació de l'embassament de Flix està per completar. | decontaminationflix.com

L’Ajuntament de Flix ha dixat palesa la seua preocupació sobre la continuitat que han de tindre les obres de descontaminació de l’embassament ara que Acuamed ha conclós ja la fase central, amb l’extracció d’un milió de tones de fangs tòxics de la llera del pantà, el seu tractament i dipòsit a l’abocador de la Pubilla. I és que segons ha exposat l’alcalde, Marc Mur, resta emprendre la fase final, que ha de contemplar el tractament de 2 hectòmetres cúbics d’aigua contaminada, la que ha estat confinada en el recinte de tablestaques on es feia l’extracció, i també el desmantellament de les plantes on s’han fet els tractaments, que estan també contaminades per haver estat en contacte amb els residus, dins del complexe d’Ercros.

L’alcalde afirma que no hi ha projecte licitat, ni autorització ambiental concedida, i tem que els tràmits i l’execució es poden allargar més d’un any i mig més. El departament de Territori i Sostenibilitat confirma que Acuamed no li ha presentat a hores d’ara cap projecte sobre la fase final. En este sentit, fonts de la conselleria ratifiquen que "no ens ha entrat cap projecte i per tant, no s'ha tramitat la declaració ambiental, ni hi ha licitació ni adjudicació". Segons les mateixes fonts, ja se sabia que esta fase final no estava contemplada en el projecte de descontaminació ja executat. Per tant, caldrà sumar els costos de les obres pendents, si tiren endavant com s'espera, als gairebé 190 milions d'euros ja gastats. La poca activitat d’Acuamed de dos mesos ençà, lligat als problemes judicials que envolten esta empresa pública, investigada per suposats fraus en la contractació d’obres públiques, entre elles precisament el projecte de descontaminació, han fet sonar de nou les alarmes a Flix.

La moció aprobada pel ple municipal dimarts a la nit exposa que a l’Ajuntament flixanco li “preocupa, i molt”, la situación que està patint el projecte. “Des de fa gairebé dos mesos l'obra de Flix, gairebé sense personal pendent del final de la clausura de l'abocador, aparenta haver entrat en un període d'alentiment ‘sine die’ que ens fa témer la dilatació de tots els terminis, cosa que perjudicaria de manera greu el projecte i el nostre municipi”, apunta. També recorda que “a dia d'avui tot els compromisos adquirits, bona part de les obres del Pla de Restitució, no estan ni tant sols licitades, entre estes la nova captació d'aigua de Flix, ni tenen un calendari, ni termini d'execució”.

Davant esta paràlisi, l’Ajuntament ha demanat al Ministeri d’Agricultura i Medi Ambient “que les circumstàncies actuals no afecten al desenvolupament i continuïtat del projecte, amb la màxima celeritat, seguretat i sense demores, obres del Pla de Restitució inclose”. També sol·licita suport al Govern de la Generalitat per defensar esta petició davant l’estat i igualment remarca que les obres pendents “ s'han de desenvolupar sota el control i les auditories de seguretat i d'organismes independents i externs com el CSIC i experts universitaris i acadèmics, com també vam demanar i insistir que es fes a l'inici del projecte”.

També en el plenari de dimarts l’Ajuntament va manifestar la seua inquietud per l'anunci efectuat per Ercros la setmana passada del tancament de la planta de producció de clor a Flix abans del desembre de 2017, una situació que, no per assumida des de feia temps, dixa de ser complicada. Per això, el ple s’ha compromés a “fer d’este tema la nostra màxima prioritat, treballant sense resignació, ni descans, amb intensitat, amb dignitat i com a objectiu prioritari, i convençuts de les nostres possibilitats, conjuntament amb la Generalitat de Catalunya en la recerca de noves activitats i inversions generadores d'ocupació, com hem vingut fent en els darrers anys, sense èxit”.