La PDE, en peu de guerra davant l'aprovació avui del nou Pla de l'Ebre

Els antitransvasistes fan una crida a la mobilització del territori. Avui, primera concentració a Tortosa | Al febrer es preveu una gran manifestació

Sofia Cabanes
08 de gener del 2016
Actualitzat a les 20:39h
Riu Ebre crescut, al seu pas per Tortosa
Riu Ebre crescut, al seu pas per Tortosa | Sofia Cabanes

El govern espanyol aprovarà avui divendres en Consell de Ministres el nou Pla hidrològic de la conca de l’Ebre, un projecte que ha posat de nou en alerta les Terres de l’Ebre.  El nou pla que s’aprova “sense modificacions substancials”, segons denuncia la Plataforma en Defensa de l’Ebre (PDE), preveu una previsió d'aigua per abastir 465.000 hectàrees més de regadiu en el període 2016-2021, que s'afegiran a les 950.000 que té previst l’anterior i la construcció de 56 nous embassaments, a més d’un cabal ecològic “inexistent” per al tram final del riu, lamenta la PDE.

 “És un pla que naix mort, exactament igual que el pla anterior. Nosaltres seguirem en les mateixes denúncies; creiem que tenim la mateixa base que vam tenir en l’anterior pla, en el qual ens va donar la raó la Comissió Europea, perquè creiem que l’Estat espanyol no ha canviat absolutament res significatiu  i substancial del pla”, afirma la portaveu de la plataforma, Susanna Abella.

Un cop el Consell de Ministres aprove definitivament el pla, la PDE engegarà de nou la maquinària jurídica i la lluita social per mirar de tombar-lo. Com ja va fer en l’anterior Pla de conca 2009-2015, la Plataforma ha anunciat que també recorrerà aquest al Tribunal Suprem i també el denunciarà a la Comissió Europea en forma de queixes.  Els antitransvasistes confien que la UE, bé per iniciativa pròpia, bé com a conseqüència de les queixes, acabe actuant: “des d’Europa sempre ens han reafirmat que hi ha suficient base jurídica per tirar endavant les nostres queixes i que es veien reforçats per exigir canvis a l’Estat espanyol”. Un cop aprovat, el govern espanyol té temps fins al 22 de març per remetre tota la informació a Brussel·les. A partir d’aleshores, la Comissió Europea l’avaluarà. “Si la UE és coherent en allò que ha fet els últims anys, hauria de sancionar l’Estat espanyol”, remarca Abella. “La sanció podria ser en forma de multa, és a dir sanció econòmica, que suposa un tràmits jurídics força complexos, o bé pot ser el que ha fet en els últims temps, que seria condicionar els ajuts europeus perquè les coses es facen ben fetes”, afegix.

Gran mobilització al febrer

Davant l’aprovació del nou pla, a la Plataforma en Defensa de l’Ebre ja ha convocat la primera mobilització de protesta per a avui divendres mateix, una concentració a la plaça del Carrilet de Tortosa a les 19.30 hores, però es preveu que aquesta siga només la primera. Encara s’ha de confirmar data i lloc, però el moviment social contra el transvasament de l’Ebre prepara una gran manifestació, com la que es va viure entre Sant Jaume d'Enveja i Deltebre el 30 de març del 2014.

“Així com en l’anterior pla sabíem que tenia una data de caducitat curta perquè havia de presentar-se l’actual, este pla té el greuge que ha de durar 6 anys, com a mínim fins al 2021”, alerta la portaveu de la PDE, que continua: “És un pla que serà definitiu, que va en contra dels interessos de les Terres de l’Ebre. És la mort del Delta perquè no hi ha cabals ecològics i seguix demanant un munt d’embassaments que la UE ja ha dit que no tenen sentit i deixa oberta la porta a posar damunt la taula un altre cop propostes de transvasament en forma d’intercanvis d’aigua”, sentencia.