L’Ajuntament de la Ràpita portarà al ple la reclamació dels pescadors per cobrar les vedes del 2014 i 2015

Redacció
23 de novembre del 2015
Actualitzat a les 20:29h
Un moment de la roda de premsa que s'ha fet esta tarda a la Llotja de Pescadors de La Ràpita.
Un moment de la roda de premsa que s'ha fet esta tarda a la Llotja de Pescadors de La Ràpita. | Sílvia Berbís

L’Ajuntament de la Ràpita portarà al ple una proposta d’alcaldia per fer seua la reclamació dels pescadors a l’Estat per cobrar les vedes biològiques ja realitzades enguany i l’any passat. En total són uns 600.000 euros en ajuts que reivindiquen que es financen retroactivament als pescadors rapitencs, una situació en la que es troba també la resta de la flota catalana i del País Valencià, que ha seguit les vedes tot esperant que l’Estat obrís la convocatòria contemplada en el Fons Europeu Marítim Pesquer. L’aprovació d’este Pla Operatiu per part de l’Estat s’ha fet el passat 17 de novembre, i a més de rebutjar el pagament retroactiu, s’ha anunciat que el al 2016 obligaran a dur a terme vedes d’un mes del qual se’n pagaran només 15 dies.

L’Ajuntament, tal com diu la proposta de l’alcaldia al ple, considera que “cal recolzar esta justa reclamació per part del nostre sector pesquer i aconseguir el finançament de les vedes biològiques consensuades pel sector i l’Administració, atès que com a un dels principals sectors econòmics de la nostra población, locomotora de la gastronomía i el turisme, requeix per al manteniment de la seua activitat gaudir d’uns recursos pesquers en una quantitat optima per ser pescats”.

“El que fa l’Estat és un atac frontal als interessos de la pesca, i l’Ajuntament tirarà endavvant la proposta per a ser debatuda, i també será tramitada a la resta dels ajuntaments costaners afectats”, ha afirmat l’alcalde, Josep Caparròs, en una roda de premsa esta tarda, a la Llotja, acompanyat pel president de la Confraria de la Ràpita i de la Federació de Confraries de Tarragona, Eusebi Rosales.

“El Govern espanyol és qui no ha fet els deures ni ha complit en l’obligació d’obrir la convocatòria i ara no pot apel·lar a negar la retroactivitat, perquè els pescadors ja hem complit i no pot ser que ara es castigue a la gent que respecta els recursos”, ha remarcat el president de la Confraria. A més, a recordat que els pescadors fan dos mesos de veda quan només en cobren un.

Per això, l’Ajuntament proposa sol·licitar a la secretaria general de Pesca del Ministeri d’Agricultura que, dins el marc normatiu europeu, adopte un pla de vedes per a les diferents modalitats pesqueres, atès que estes mesures tècniques han estat molt efectives a l’hora de mantenir el recurs pesquer. Concretament li sol·licita que, tenint en compte que el sector pesquer català ha dut a terme aturades biològiques aprovades per als exercicis 2014-2015 i que la normativa reculadora del Fons Europeu Marítim Pesquer és vigent des del gener del 2014, es puga finançar retroactivament al sector pesquer l’ajut corresponent a estos exercicis. L’acord es comunicarà, un cop s’aprove, al ministeri, a la direcció general de Pesca de la Generalitat, al Parlament de Catalunya, a les Federacions de Confraries tarragonina i catalana, a la Confraria Verge del Carme i al Comissari europeu de Pesca.