La 55a edició de la Fira de Mostres d'Amposta serà amb entrada gratuïta

El certamen es durà a terme del 5 al 8 de desembre i tancarà als migdies | El Col·lectiu de Cuina d'Amposta oferirà menús especials

S. Cabanes / Redacció
23 de novembre del 2015
Actualitzat a les 18:57h
Imatge de la roda de premsa de presentació de la fira.
Imatge de la roda de premsa de presentació de la fira. | Cedida

La Fira de Mostres d’Amposta, que enguany arriba a la seua 55a edició, serà gratuïta per primer cop. Esta és una de les principals novetats del certamen, de fet, una de les reivindicacions d’ERC quan formava part de l’oposició. “Enguany hem apostat per no fer pagar entrada. És una proposta que feia anys que demanàvem. Pensem que no s’havia de limitar l’entrada per tal que la gent pogués accedir al recinte i també era una demanda dels expositors, que apuntaven que si la gent havia de pagar entrada per accedir, això s’acabava ressentint en les ventes directes”, ha explicar la regidora de Turisme, Fires i promoció exterior, Joana Estévez.

La fira es durà a terme entre els dies 5 al 8 de desembre. La inauguració serà el mateix dia 5 a les 12 del migdia. Com a mostra d’agraïment, l’Ajuntament ha volgut que enguany la Cambra Arrossera del Montsià siga l’encarregada d’inaugurar, concretament ho farà el seu president, Miquel Fàbregas: “És l’expositor més antic de la fira, no ens ha fallat mai i sempre ha col·laborat en allò que se li ha demanat”, ha valorat Estévez.
 
Una altra de les novetats de la Fira de Mostres d’enguany passa per l’horari. Pel matí el recinte estarà obert d’11 a 14 hores i, per la tarda de 16 a 21 hores. Esta és també la primera vegada que es tanca al migdia. “Hi havia gent que es queixava perquè anava al migdia i es trobava alguns estands tancats. També alguns expositors havien fet notar que eren moltes hores amb l’estand obert”, ha exposat la regidora de Fires. Aprofitant esta circumstància, la fira romandrà tancada durant 2 hores al migdia, moment en què el  Col·lectiu de Cuina de l’arròs d’Amposta oferirà menús especials per tal que la gent després de passar per la fira puga anar a dinar als restaurants a un preus econòmics.

El recinte interior de la fira ocupa 5.000 m2 de recinte interior, als quals se’ls hi ha de sumar 25.000m2 de recinte exterior. En total hi haurà un centenar d’expositors, un 40% dels quals seran nous, la majoria, d’Amposta, però també de la resta de Catalunya, nord del País Valencia i fins i tot un de Galícia.  La disposició dels estands seran de la mateixa manera que els altres anys, però canviarà l’estètica, perquè l’empresa encarregada del seu muntatge serà una altra. L’alcalde, Adam  Tomàs també, destacat que enguany s'ha tret a concurs el muntatge de la fira, amb la qual cosa s'ha aconseguit una reducció substancial de la despesa. "El pressupost era de 60.000 euros i ara costarà 36.800", explica.
 
El cartell, obra d'un exalumne d'Esardi
El cartell d'enguany, fet amb la tècnica d'estampació i on es poden veure quatre espais  diferenciats amb el pont penjant, un tractor, una fulla i una ovella, és obra de l'exalumne de l'Escola d'Art i Disseny d'Amposta (Esardi), Ruben Planas. "Inclou la representació del que és la fira, ramadera, de maquinària agrícola i comercial, i també inclou el pont penjant, en l'any del seu centenari", explica la regidora de Fires.

Actes paral·lels
La Fira de Mostres va acompanyada d'un programa d'actes paral·lels, que arrancarà el divendres 4 amb una xerrada sobre eficiència energètica a l'auditori municipal. El diumenge 6 serà el Dia de la Comarca, que enguany estarà protagonitzat per Sant Jaume d'Enveja. També diumenge hi ha previst la trobada de plaques de cava, per a la qual "s'ha editat una ampolla de cava amb etiquetatge especial". Dilluns 7 de desembre serà el dia del nen, amb l'entrada a les atraccions a preus populars i també dilluns tindrà lloc el tradicional concurs de paelles.

Un altre acte destacat que s'ha programat en el marc de la Fira de Mostres són les audicions de cant per trobar diferents cantants per a la sarsuela que es portarà a escenari durant els dies de la Festa del Mercat a la Plaça del 206, entre el 13 i el 15 de maig. Les audicions, dirigides a totes aquelles persones que els agradi el cant, tindran lloc al recinte firal el dia 7 de desembre, entre les quatre i les sis de la tarda. Les proves consistiran en petits exercicis vocals amb acompanyament de piano proporcionat per l'organització i, si s'escau, una cançó d'estil i gènere lliure (tant coral com solista).