La universitat com a espai de llibertat de pensament centra la lliçó inaugural del curs al campus de l’Ebre

L’advocat i síndic de greuges de la URV, Josep Canício, ha estat l’encarregat de pronunciar-la

Redacció
12 de novembre del 2015
Actualitzat a les 20:24h
Dos saxofonistes han fet una actuació musical per cloure l'acte.
Dos saxofonistes han fet una actuació musical per cloure l'acte. | URV

L'advocat Josep Canício ha estat l'encarregat de dictar la lliçó inaugural, este migdia. Foto: URV


L’advocat i síndic de greuges de la URV, Josep Canício (Sant Carles de la Ràpita, 1954) ha estat l’encarregat de pronunciar la lliçó inaugural del curs acadèmic 2015-16 al campus Terres de l’Ebre de la URV, que enguany complix el seu 10è aniversari. L'acte ha tingut lloc este migdia a l’aula magna del campus de Tortosa. Canício, que també és degà del Col·legi d’Advocats de Tortosa i membre del consell assessor del campus, ha parlat sobre la universitat com a espai que promou la llibertat de pensament. “Més enllà de ser centre de transmissió de coneixement i de creació de sinèrgies amb l’entorn socioeconòmic, la universitat també ha de ser un espai de pensament crític”, ha manifestat Canício, tot assenyalant que “els grans avanços de la humanitat són sovint fruit de la curiositat científica i de posar en qüestió allò que es dóna per suposat”.

La URV va ser, el 1994, de les primeres universitats catalanes en crear la figura del síndic de greuges. Josep Canício és el primer síndic de les Terres de l’Ebre i ocupa el càrrec des de fa un any. A la Sindicatura de Greuges de la URV arriben una mitjana d’entre 60 i 70 queixes o sol·licituds d’actuació, amb una casuística variada, però destaquen les relacionades amb les dificultats derivades de la situació acadèmica. La conflictivitat interpersonal és baixa.

Créixer en recerca
L’acte inaugural del curs ha comptat també amb la presència de l’alcalde de Tortosa, Ferran Bel, el delegat del Govern a l’Ebre, Xavier Pallarés, el rector de la URV, Josep Anton Ferré, i el director del campus Terres de l’Ebre, Azael Fabregat. Ferré ha destacat el bon funcionament del campus Terres de l’Ebre, que precisament enguany compleix 10 anys, i ha assenyalat que cal consolidar els màsters que actualment s’impartixen i créixer en recerca. Per la seua banda, Azael Fabregat ha parlat d’incrementar la relació de la universitat amb el territori i millorar l’accés al món del treball dels estudiants llicenciats. Per finalitzar l’acte hi hagut una actuació musical a càrrec de dos saxofonistes.

Actualment, al campus Terres de l’Ebre hi ha 800 alumnes matriculats en els graus d’Infermeria, ADE, i Educació Infantil i Eudació Primària. Cada any es llicencien uns 175 alumnes.
 

Dos saxofonistes han fet una actuació musical per cloure l'acte. Foto: URV