Gambús advertix que l'Estat pot ser sancionat per la CE si no rectifica els cabals del pla de conca

Sofia Cabanes
12 de novembre del 2015
Actualitzat a les 17:17h
L'eurodiputat Francesc Gambús s'ha trobat avui amb periodistes europeus.
L'eurodiputat Francesc Gambús s'ha trobat avui amb periodistes europeus. | Sofia Cabanes

L’eurodiputat d’Unió Democràtica de Catalunya Francesc Gambús (PPE) ha fet avui un advertiment contundent l Govern espanyol en referència al Pla de Conca de l’Ebre, apuntant que si no hi ha una rectificació en la qüestió dels cabals ecològics que destina al tram final, sobre els que la Comissió Europea ha estat força crítica, l’Estat es posa en risc de rebre una “sanció important”. Així ho ha posat sobre la taula en una trobada mantinguda avui a Brussel·les amb un grup de periodistes ebrencs, en la qual a més de donar el seu punt de vista sobre possibles reaccions de la Comissió davant la imminent aprovació del pla per part del consell de ministres, ha explicata també que Europa va iniciar al setembre una auditoria sobre totes les mesures que s’han pres en la lluita contra el caragol maçana, del resultat de la qual n’està pendent.

“L’estat pot seguir insistint en presentar el mateix paper una vegada i una altra, però s’acabarà posant en risc de rebre una sanció important de la Unió Europea”. Este és l’advertiment que ha llençat l’eurodiputat, tot recordant que la Comissió Europea té eines per fer cumplir als Estats les seues normatives i tractats d’acord al marc general: “I si no s’adequen a la llei, es pot incoar un expedient que acabi al Tribunal de Justícia europeu que pot acabar en una sanció, i les sancions que posa el tribunal us puc assegurar que no són de mil euros”, ha ironitzat. L’eurodiputat ha valorat positivament el fet que un grup d’europarlamentaris tingui previst viatjar al delta de l’Ebre a principis de l’any vinent, com va explicar la Plataforma en Defensa de l’Ebre, per tal de conèixer sobre el terreny els possibles efectes del pla de conca: “Té importancia que vinguin i que en facin un informe, em sembla una bona iniciativa”, ha assegurat.

“Brussel·les és un aliat”, ha remarcat, a l’hora de fer rectificar els minsos cabals que el pla de conca contempla per al tram final de l’Ebre: “És un exemple molt visible de fins a quin punt és bo que existeixi la UE, perquè sense aquest contrapes ens estariem empassant un pla que a totes llums és un disbarat”, ha apuntat. 

Gambús, membre de la comissió de Medi Ambient, Salut Pública i Seguretat Alimentària (ENVI, també s’ha referit a una altra de les problemàtiques ambientals més rellevants que afecta el Delta de l’Ebre, com és la plaga del caragol maçana. “Des que vam arribar aquí al juliol del 2014, hem insistit en la necessitat d’actuar”, ha afirmat. I Europa, ja actua. Segons ha explicat, el passat mes de setembre va iniciar una auditoria sobre totes les mesures preses en la lluita contra el caragol. De moment, se’n desconeixen els resultats, però “hi estan treballant i confio que en breu hi podrem tenir accés”, ha explicat.

Allò que pot fer el Parlament en este sentit, ha destacat Gambús, és “posar sobre l’agenda de la UE aquest tema per tal que faci que l’Estat Espanyol també s’hi posi seriosament. Creiem que la CE ha de posar el cop de puny sobre la taula perquè no s’hi val apel·lar a problemes competencials”. I ha afegit que “en la reunió del mes d’octubre se’ns va comentar que hi ha voluntat de crear un equip de treball transversal dintre de la mateixa comissió per tal que tot el que es faci contra el caragol sigui compartit per totes les direccions generals implicades”. “Consciència n’hi ha –ha conclós- però el que cal ara és pasar de la consciència als actes”.
Finalment, Gambús ha criticat que a l’Estat espanyol li falte “sentit comú” per impulsar inversions tan cabdals com el Corredor del Mediterrani i faça aportacions minses al projecte quan la Unió Europea disposa de diners per tirar-lo endavant.