La llevantada omple de llagostins la llotja de la Ràpita

Les captures d'este crustaci han augmentat exponencialment després del temporal

Sofia Cabanes
05 de novembre del 2015
Actualitzat el 19 de novembre a les 20:57h
El llagostí és l'estrella de la gastronomia rapitenca.
El llagostí és l'estrella de la gastronomia rapitenca. | Sofia Cabanes

El temporal de llevant que el passat dilluns va obligar a amarrar tota la flota ebrenca i que  ha malmès, novament, els punts més fràgils del Delta de l’Ebre, ha servit, paradoxalment, perquè les captures de llagostins hagen crescut exponencialment.

I és que entre els dos dies posteriors al temporal, dimarts i dimecres, van entrar per la Llotja de Sant Carles de la Ràpita més de 600 kg de llagostins. Este volum de captures s’explica pel fet que este crustaci viu enterrat al fons marí i són precisament les llevantades les que afavoreixen que surte del fons i siga capturat.

El preu mitjà de subhasta del llagostí a la llotja rapitenca és de 17,37 euros/kg (sense impostos), segons les dades facilitades per la Confraria de Pescadors ‘Verge del Carme’, però estos darrers dies ha arribat fins al 25 euros/kg. És un preu relativament barat, comparat amb anys anteriors. El preu mitjà anual del llagostí durant el 2011 va ser de 24 euros/kg, al 2012 17,86 euros/kg, el 2013 va pujar a 18 euros/kg i l’any passat a 19,90 euros/kg.

La baixada del preu ve donada, entre d’altres factors, per l’augment de les captures. “En el que portem de 2015, ja hem superat en 8 tones tots els llagostins que es van capturar el 2014”, explica Joan Balagué, secretari de la Confraria. Així, si en este 2015 s’han capturat al voltant de 29 tones de llagostins, durant tot el 2014 van ser 22 tones.

La llevantada i este extraordinari augment de captures arriba just en la setmana en què la població celebra la Diada del Llagostí, este dissabte a la plaça del pavelló firal, i també les jornades gastronòmiques, que s’allargaran fins al 8 de desembre.