L’Ajuntament de la Ràpita aposta per una baixada d’impostos per al 2016

La reducció d’un 4% de la contribució i d’un 7% en plusvàlues, i l’ampliació del ventall de famílies amb dret a bonificació, algunes de les novetats dels nous tributs municipals

Redacció
28 d'octubre del 2015
Actualitzat a les 10:51h
El Govern rapitenc presenta en el proper Ple Municipal les Ordenances Fiscals del 2016 que regularan els impostos i tributs municipals per a la utilització dels serveis que ofereix l’Ajuntament a la ciutadania. Estes primeres ordenances fiscals del Govern municipal es defineixen en tres línies generals marcades per “una baixada d’impostos, més sensibilitat social i ajudes per a la generació d’activitat econòmica dels rapitencs i rapitenques, que suposarà una baixada d’ingressos però, que en cap cas es traslladarà en una rebaixa de serveis ni inversions sinó que les prioritats es gestionaran de manera diferent”, ha destacat en una nota de premsa el regidor d’Hisenda, Albert Salvadó.
 
Així, el Govern municipal estableix una baixada d’impostos de més d’un 4% de la contribució, passant d’un tipus del 0’48% al 0’46% de l’IBI; una reducció de gairebé el 7% de l’impost sobre la plusvàlua que se situa en el 14%; una reducció de l’impost de vehicles del 50% per als híbrids i d’un 75% per als cotxes elèctrics. Els ciutadans majors de 65 anys tenen una exempció total per a l’ensenyament d’adults. I, a més a més, tots els ciutadans podran fraccionar segons vulguen el pagament de la contribució (IBI), les escombraries, els guals i l’impost dels vehicles “sense cap cost ni interessos afegits”, afegeix Salvadó. 
 
Al mateix temps, les noves Ordenances Fiscals estableixen bonificacions per a les famílies amb un major risc d’exclusió social, utilitzant l’Indicador de Renda de Suficiència de Catalunya (IRSC) establert sota el criteri dels Serveis Socials, ampliant els ciutadans que es poden acollir, reconeixent també tots els membres de la unitat familiar o si algun membre pateix algun tipus d’incapacitat, la qual cosa fins ara penalitzava el límit establert. En este sentit, estableixen una tarifa de 16’53€/any per a l’impost d’escombraries; ampliem la bonificació del 50 al 75% per a la piscina municipal per prescripció mèdica; i fins al 100% pot arribar la bonificació per ensenyament d’adults.
 
Estes Ordenances Fiscals pretenen ajudar la ciutadania que genera activitat econòmica al poble “amb la modesta aportació que podem fer des de l’Ajuntament, que és facilitant i no posant pals a les rodes als rapitencs i rapitenques que intenten generar activitat econòmica”, explica el regidor.
 
En este sentit, estableixen bonificacions d’un 25% en la llicència d’activitat per les empreses que s’implanten i tinguen entre 1 i 5 treballadors i d’un 50% per a les de 6 o més treballadors; també s’estableixen ajuts per activar el Mercat Municipal amb la posada en marxa d’una autorització per l’ús de les parades interiors de 3€/ml/dia amb un màxim de 3 mesos consecutius; una bonificació que passa del 50 al 75% per a les activitats econòmiques que milloren el mobiliari (tendals, taules, cadires, etc) ampliant també el màxim de quantitat recuperable al 75% de la inversió feta. També s’implementa la possibilitat d’una parada al “mercadillo” dels dissabtes d’ús esporàdic.
 
Al mateix temps, les Ordenances Fiscals reflecteixen “les polítiques del Govern municipal que, a més d’ajudar als nostres ciutadans també promouen el desenvolupament turístic del poble, amb la promoció de places d’allotjament que és un dels nostres coll d’ampolla, i la proposta de regenerar i revaloritzar el nostre barri mariner, que aniran complementades amb altres línies d’actuació al barri del Xicago, són algunes de les novetats d’estes ordenances”, ha especificat el regidor d’Hisenda. Així estableixen una bonificació del 90% per a les activitats que creen places d’allotjament al municipi i un paquet de bonificacions per aquelles activitats que s’instal·len al barri mariner, o el conegut “Barri del Xicago”: concretament, un 75% de l’impost d’activitats; un 95% de l’impost d’obres i un 100% en la llicència urbanística.