El Festival Felip Pedrell incorpora l'experimentació del Sirga Festival i activitats pedagògiques

Inclou una ruta pels espais vitals del compositor a Tortosa

Redacció
27 d'octubre del 2015
Actualitzat a les 19:57h
Avui s'ha fet la roda de premsa de presentació del certamen a l'Ajuntament de Tortosa.
Avui s'ha fet la roda de premsa de presentació del certamen a l'Ajuntament de Tortosa. | Ajuntament de Tortosa

El 33è Festival de Música Felip Pedrell s'iniciarà el proper dissabte 7 de novembre amb el concert inaugural de l'Orquestra de Cambra Ars Collegium, una formació musical de primer nivell procedent de la Republica Txeca. El certamen continua els següents dos caps de setmana de novembre amb un programa que, per primera vegada i amb voluntat de continuïtat, incorpora la col·laboració del Festival Sirga de Músiques de Recerca i Patrimoni, un certamen internacional nascut a Flix i especialitzat en l'experimentació sonora i la nova creació musical. Altres de les novetats del festival són la introducció de tallers i xerrades amb una voluntat didàctica i pedagògica, amb l'objectiu atreure un públic heterogeni i el més ampli possible. Al voltant de la figura de Felip Pedrell, el festival inclou també per primera vegada una ruta a peu que recorre els principals espais que van formar part de la vida del compositor tortosí.

El dijous 12 (19h), el guitarrista i musicòleg Nacho Bellido farà una sessió, a mig camí entre l'audició i la xerrada, per explicar la història de la guitarra des del Renaixement fins al Romanticisme. Esta activitat es fa al Museu de Tortosa i és gratuïta. Divendres 13, al Conservatori i també amb entrada gratuïta, es faran dos concerts de creació musical. L'endemà dissabte, l'Orquestra Simfònica de les Terres de l'Ebre (OSTE), dirigida per Jordi Bonilla, farà un concert al Teatre Auditori, al qual seguirà el concert electrònic de Tomeu Moll al mateix espai. Diumenge 15, de la mà de Toni Gallardo, consultor i periodista expert en la figura de Felip Pedrell, es proposa un itinerari basat en les vivències personals i musicals del compositor tortosí. La ruta ‘L'empremta de Felip Pedrell’ sortirà a les 12 hores des del Museu de Tortosa i és gratuïta. Aquest mateix diumenge, a les 19 hores, l'Orquestra de Cambra de l'Empordà farà un concert al Teatre Auditori adreçat a un públic familiar.

L'ultim cap de setmana de festival arriba amb el concert de Santa Cecília a càrrec de la Banda Municipal de Música de Tortosa. Serà divendres 20 de novembre a les 22 hores al Teatre Auditori. L'endemà dissabte, i com a cloenda del festival, un dels plats forts: la pianista japonesa Ayako Fujiki, un concert organitzat per Joventuts Musicals.

Sirga Festival
El representant del Sirga Festival, Joan Bagés, ha explicat en el decurs de la roda de premsa de presentació que l’objectiu del certamen és establir un lligam entre el patrimoni històric, el paisatge i la creació artística i tenir una presència al conjunt de les Terres de l’Ebre. Els concerts programats compten amb la col·laboració de la Diputació i l’Antena Cultural Tortosa de la URV. Destaca, en especial, la presència del compositor argentí-francès José Luis Campana, que parlarà de la seua obra per a viola INSIEME, encarregada pel Ministeri de Cultura francès i que a Tortosa interpretarà el divendres, 13 de novembre el músic Francisco José Domínguez, al Conservatori.

Ruta Felip Pedrell
La ruta que proposa Toni Gallardo, de l'empresa Local!, per al diumenge 15, passarà per escenaris com la Catedral, els Reials Col·legis renaixentistes i el solar on hi havia la casa on va néixer Pedrell, al carrer del Replà. Cadascun d’estos espais va tenir un paper en la vida i l’evolució artística del mestre tortosí. A Tortosa va ser on Pedrell va rebre la seua única formació musical (després va ser del tot autodidacte) i on va rebre, malgrat les distàncies, l’influx de la música europea del moment, singularment del Romanticisme alemany. Això va ser clau perquè, als 32 anys, Pedrell decidís dedicar-se a l’òpera i al teatre musical en general i traslladar-se a Barcelona.  En esta segona ciutat, on va morir, va esdevenir el principal introductor de la música de Richard Wagner. La ruta de Tortosa serà una prèvia de la que la mateixa empresa implantarà en breu a Barcelona, recorrent els espais del compositor tortosí per la capital catalana.

La regidora de Cultura, Dolors, Queralt, ha fet una crida a la participació i ha destacat l'aposta per obrir el festival a tots els públics.