CDC advertix de retirar serveis delegats al COPATE si es trenca la ponderació

Càrrecs convergents afirmen sentir-se traïts pel PSC en trencar el pacte signat, que avui han fet públic | Advertixen a ERC que si es distorsiona la ponderació del vot sense consens a l'assemblea general, es replantejaran quins serveis deleguen

Sílvia Berbís
27 d'octubre del 2015
Actualitzat el 28 d'octubre a les 18:17h
Lluís Soler mostra el document que recull l'acord que van signar el 2014 CDC i el PSC.
Lluís Soler mostra el document que recull l'acord que van signar el 2014 CDC i el PSC. | Sílvia Berbís

A part d’aglutinar consorcis de gestió de residus, de tractament de plagues i ambientals, el Consorci de Polítiques Ambientals (COPATE) ha aglutinat també una continuada polèmica política, atiada per parts diverses, pràcticament des que va ser concebut. I un any després de la seua constitució, la controvèrsia seguix encesa. Càrrecs diversos de Convergència Democràtica de Catalunya a les quatre comarques de l’Ebre, encapçalats per la presidenta de la Federació, Imma Juan, han advertit avui que alguns ajuntaments on governen podrien replantejar-se la delegació de serveis a n’este organisme si ERC i el PSC varíen la fòrmula de representació i governança del consorci sense respectar un criteri de ponderació que CDC considere just. CDC també ha criticat que s’haja exclòs la seua formació de pacte presentat la setmana passada per republicans i socialistes, a l’entorn del qual han insituat de forma molt etèria i rebutjant entrar-hi a fons, l’existència d’alguns interessos relacionats amb alguns dels serveis que presta l’ens.  Els convergents han assegurat sentir-se traïts per haver quedat fora del pacte i han fet públic l’acord de governabilitat que va signar amb el PSC, i que ha quedat en paper mullat.

Els convergents han centrat l’atenció en reivindicar el manteniment d’un sistema ponderat de representació amb dret a vot a l’assemblea general. Si es distorsiona esta essència recollida en els estatuts, han dit, “haurem de replantejar-nos aquells serveis que deleguem i els que no”, ha apuntat el president de CDC al Baix Ebre, Lluís Soler. En este sentit, ha demanat a ERC que “siga conseqüent i plantege una proposta clara de ponderació de la representació a l’assemblea general del COPATE amb consens amb CDC per tal de seguir endavant amb el desplegament del consorci si finalment volen modificar la representació actual”. En cas que no s’arribe a cap consens, revisaran la seua implicació en el serveis del COPATE. Segons ha explicat la formació, ERC sempre havia defensat “una alcaldia, un vot” a l’assemblea general del COPATE, un sistema que rebutgen “perquè un municipi petit no pot tindre el mateix pes que un de gran, per això s’ha de ponderar el sistema en funció del nombre d’habitants, les alcaldies i els regidors, tal com es va fer”.

Fiscalització contundent
CDC Terres de l'Ebre no ha amagat el seu malestar davant “l'exclusió de CDC en les negociacions per a la constitució del Consorci”, i a més de criticar la “manca de coherencia” d’ERC, ha posat fet públic el document signat l’octubre del 2014 per tancar un acord de governabilitat entre CDC i el PSC, per a la darrera legislatura i en continuïtat per a la present, “en el qual es contemplava la possibilitat d'incorporar nous grups polítics al govern amb la finalitat de cercar el consens i sumar esforços, amb una clara voluntat d'incorporar a ERC”. La presidenta de CDC a les Terres de l'Ebre, Imma Juan, ha afirmat que "sempre hem tingut la porta oberta a sumar esforços per tal que el COPATE esdevinga un organisme territorial de consens polític que treballe per oferir un millor servei a la ciutadania". El president de CDC Montsià, Joan Martin Masdeu, ha afegit que "el trencament d'este acord suposa una ruptura del consens i de la lleialtat institucional entre els dos partits que el vam signar i que vam estar treballant incansablement per a què el COPATE sigueés una realitat malgrat els inconvenients mostrats contínuament per ERC". En aquest punt, Masdeu ha detallat que "si bé abans posaven pegues constants, ara no han tingut cap tipus de problema ni dubte per repartir-se les cadires amb el PSC i obtindre la presidència del consorci". Per tot plegat, tal com ha anunciat Soler, "una vegada vista l'actitud dels dos partits, a partir d'ara realitzarem una fiscalització contundent de la gestió que es realitze del COPATE".

A la roda de premsa hi han assistit també Domingo Tomàs, en representació de l’Ajuntament de Tortosa, Kilian Franch, per part de l’Ajuntament de Deltebre, Jordi Borràs i Joan Pere Gómez,  com a càrrecs de la Ribera d’Ebre i el Baix Ebre respectivament, i ha excusat la seua presència a última hora l’alcalde de Gandesa Carles Luz.