La justícia investiga les dietes cobrades per l'exalcalde d'Amposta

El jutjat d’instrucció número 2 d’Amposta obre diligències prèvies i els Mossos requereixen informació a una desena d’organismes oficials per contrastar les despeses passades per Manel Ferré

Sofia Cabanes
08 d'octubre del 2015
Actualitzat a les 20:55h
Manel Ferré, alcalde d'Amposta, en una imatge d'arxiu.
Manel Ferré, alcalde d'Amposta, en una imatge d'arxiu. | Sílvia Berbís


Les dietes que Manel Ferré hauria passat a l’Ajuntament d’Amposta suposadament per càrrecs aliens als municipals, estan en el punt de mira de la justícia. El jutjat d’instrucció número 2 d’Amposta ha obert diligències prèvies arran de la denúncia presentada el passat 8 d’abril pel regidor de PxC Germán Ciscar en què es denunciaven despeses presentades a l’Ajuntament entre l’abril del 2011 i el juliol de 2014 relacionades amb la condició de Ferré de president del Consorci de Salut de Catalunya així com en altres òrgans de la Sanitat catalana.

Segons ha pogut saber aguaita.cat, el passat 16 de setembre els Mossos d’Esquadra van entrar simultàniament en fins a 10 organismes en els quals té ho havia tingut algun càrrec, entre ells l’Ajuntament d’Amposta, Sagessa, l’Associació Catalana de Municipis, La Federació de Municipis de Catalunya, i el Consorci Social i de Salut, per requerir la documentació necessària que permeta contrastar les dades aportades en el seu moment pel regidor de PxC.

En concret, els Mossos van requerir a l’Ajuntament la relació de les dietes abonades a Manel Ferré –incloses aquelles associades als desplaçaments- entre els anys 2011, 2012, 2013, 2014; els justificants d’aquestes dietes; la normativa municipal relacionada amb l’adjudicació de dietes, documentació sobre les partides pressupostàries destinades a dietes, així com les despeses reclamades pel mateix Ferré. “Quan començo a investigar sobre les dietes, hi puc tenir accés, però no puc fer fotocòpies ni fotos. Jo vaig enviar al jutjat tota la relació de dietes amb la despesa i el concepte corresponent i ara ells el que demanen és la documentació oficial”, declara el regidor de PxC, German Ciscar.

El jutjat ha requerit també a l’Ajuntament un certificat en el qual s’especifique el mitjà de transport que utilitzava l’alcalde. Es dóna la circumstància que el Consorci Social i de Salut va posar a disposició de l’alcalde un cotxe per realitzar els seus desplaçaments. “Si tot i tenir cotxe del Consorci, facturava per una altra banda a l’Ajuntament els desplaçaments, d’entrada estàs cobrant de dos llocs”, apunta Ciscar.

En l’escrit de denuncia que Ciscar va presentar al Jutjat d’Instrucció número 1 l’abril passat s’específicava que Ferré “és president del Consorci de Salut de Catalunya, càrrec de caràcter privat sense cap lligam en l’alcaldia, i que ha carregat per este concepte viatges a Barcelona i àpats seus i d’acompanyats”. Concretament en citava dos: un sopar amb la regidora de Serveis Socials de l’Ajuntament d’Amposta el dia del seu nomenament com a president, i un dinar amb l’expresident del Consorci en reunions prèvies al nomenament de Ferré com a president. Les dietes pel primer cas van ser de 140 euros per un viatge a Barcelona i sopar, i pel segon, de 206 euros, que inclourien un àpat amb “llamàntol, filet i Rioja Bordon". En total, l’import en concepte de dietes cobrades durant els 3 anys i 3 mesos investigats per Ciscar pujaven a més de 17.000 euros. “La mitjana de les dietes passades eren per 50 viatges a l’any a Barcelona”, afegeix el regidor.

Ferré, per la seua banda, ha mantingut sempre que les dietes que va passar corresponien a activitats de representació com a alcalde i assevera que tot queda demostrat en els justificants entregats.

Segons Ciscar, “que els Mossos hi estiguen treballant dóna esperances. Si entren en 10 llocs simultàniament és perquè s’ho prenen seriosament”, valora.