Vint-i-nou entitats exigeixen l’exhumació de fosses de la Guerra Civil

Andreu Prunera / Redacció
07 d'octubre del 2015
Actualitzat el 08 d'octubre a les 12:06h
Les restes del 'soldat charlie', localitzades a la línia fortificada de la Fatarella el 2011.
Les restes del 'soldat charlie', localitzades a la línia fortificada de la Fatarella el 2011. | Cedida

Vint-i-nou associacions nacionals i internacionals de l’àmbit de la memòria histórica han signat un manifest conjunt, on insten als principals partits que concorreran a les eleccions generals del mes de desembre a que es comprometen amb la exhumació de les fosses de la Guerra Civil i la identificació de les víctimes.

El manifest compta amb cinc punts, on es defensa la necessitat d’identificar i senyalitzar totes les fosses comunes de la Guerra Civil Espanyola, per tal d’iniciar immediatament l’obertura d’aquestes fosses i la presa de mostres d’ADN de les restes. “D’esta manera, les famílies que tenen algun desaparegut de la guerra també poden fer-se una mostra d’ADN, i identificar així les restes dels seus familiars”, assegura el president del banc d’ADN dels desapareguts de la Guerra Civil Espanyola, Roger Herèdia.

El manifest també posa l’accent en què totes les despeses s’haurien de finançar mitjançant els Pressupostos Generals de l’Estat ja que “l’Estat espanyol és el segon país del món, després de Cambodja, amb més fosses sense obrir”. Tot i això, Herèdia recorda que Catalunya té competència pròpia en assumptes de memòria història. “Per això, si volem ser un país normal, cal que ens posem a treballar des del minut zero, per dignificar les víctimes, lliurar-les a les seues famílies i no deixar-les a la muntanya, on porten quasi vuitanta anys”, defensa Herèdia.

Per últim, el manifest també conclou que els Ajuntaments també han de col·laborar en la senyalització de les fosses, mentre que les entitats de memòria històrica es comprometen a exercir un paper de supervisió i control.

Herèdia espera que, al llarg d’esta setmana, es vagen pronunciant la majoria dels principals partits que concorreran a les eleccions del 20 de desembre.

Només 12 fosses a les Terres de l'Ebre

Tot i haver estat escenari d'uns dels episodis més sagnants de la Guerra Civil, a l'Ebre només hi ha localitzades 12 fosses (6 de confirmades i 6 de probables) i el més sorprenent és que cap d'elles està situada a la Terra Alta. Les més importants es troben al cementari del Perelló (360 cossos), el cementeri de la Serra d'Almos (179 cossos) i l’Ampolla (170).