La CE advertix al govern espanyol del baix cabal ambiental del Pla de l'Ebre

El Pla de Conca ha de ser aprovat demà pel Consell Nacional de l'Aigua | Una desena d'ONG's es planten davant l'aprovació | La PDE demana a l'Estat que modifique el pla i advertix que posa en perill fons comunitaris

Sílvia Berbís
29 de setembre del 2015
Actualitzat el 30 de setembre a la 13:40h
Vista aèria del Delta de l'Ebre.
Vista aèria del Delta de l'Ebre. | Sergi Aznar

Vista aèria del Delta de l'Ebre. Foto: Sergi Aznar


La Comisió Europea ha remés un advertiment al govern espanyol sobre el Pla de Conca de l’Ebre que precisament demà serà sotmès a aprovació per part del Consell de l’Aigua, a Madrid. En la seua comunicació la Comisió apunta que “és insuficient per garantir el con estat ecològic de l’Ebre” i reclama la necessitat d’aplicar un “enfocament preventiu”.

La CE respon amb este requeriment –enviat al juliol- a la queixa presentada per la Plataforma en Defensa de l’Ebre i altres ONG pel contingut del pla i a la vegada, remet un seguit de preguntes que el govern havia de contestar en deu setmanes. També apunta que en general, el pla “no té en compte les necessitats d’aigua i sediments” per garantir l’estat ecològic del riu. Això implica, segons la Plataforma en Defensa de l’Ebre, que si el govern seguix endavant amb el pla actual “es posen en perill els fons comunitaris”.

La PDE no és l’única que llença este advertiment. Una desena d’ONG’s ambientals han emés avui un comunicat en el que assenyalen que d'aprovar-se el pla de l’Ebre i la resta de plans en els actuals termes, es posaria “en risc l'assignació de fons europeus a Espanya si no es compleixen les recomanacions comunitàries”. Les ONG’s sostenen que els plans són un "perill" per als serveis "vitals" que els ecosistemes aquàtics sans presten a la societat. Per això, en el comunicat asseguren que "es planten" enfront d'estos plans hidrològics perquè són "perjudicials per a la societat" i contradiuen la directiva marc de l’Aigua.

L'actual Pla Hidrològic de la conca de l'Ebre (PHE) augmenta en 465.000 Ha de regadius el 950.000 que ja existixen actualment, i afexix als actuals 200 embassaments més de 50 obres de noves regulacions i embassaments, augmentant significativament les demandes d'aigua fins a pràcticament el 75% dels recursos naturals disponibles. Segons la Plataforma en Defensa de l’Ebre, esta “desmesura” de nous usos generarà una disminució de cabals al tram final que afectaria greument els ecosistemes naturals del Delta de l’Ebre.

Carta a la ministra Tejerina
Per tot, la Plataforma en Defensa de l’Ebre ha registrat una carta dirigida a la Ministra d’Agricultura i Medi Ambient, Isabel Tejerina, en la que demana al govern de l'Estat Español, al ministeri i a tots els representants del Consell Nacional de l'Aigua que modifiquen el Pla Hidrològic de l'Ebre atès que “el seu actual redactat no respon a la realitat actual del riu, no es justifica documentalment el desmesurat augment de regadius i infraestructures hidrològiques, afecta mediambientalment al Delta i no atén en absolut a les esmentades observacions específiques de la Comissió Europea”.

En la carta, la PDE apel·la a “l'honestedat i al sentit de responsabilitat” de la ministra, ja que “d'aprovar-se el PHE, hi ha grans probabilitats de bloqueig de fons comunitaris que són tremendament necessaris per a una política de desenvolupament agropecuari i mediambiental en el Regne d'Espanya”, reitera.