AnimaNaturalis denuncia els correbous de tres poblacions ebrenques

Es tracta de l'Ampolla, Santa Bàrbara i Sant Jaume d'Enveja

Redacció
15 de setembre del 2015
Actualitzat el 16 de setembre a les 17:43h
Vaca atrapada entre els barrots a Masdenverge.
Vaca atrapada entre els barrots a Masdenverge. | AnimaNaturalis

Vaca atrapada entre els barrots. AnimaNaturalis ha situat erròniament esta foto a Masdenverge, tot i que des de l'Ajuntament constaten que l'imatge no pertany a la plaça del seu municipi. Foto: AnimaNaturalis


L'ONG AnimaNaturalis ha interposat tres denúncies davant el Departament d'Interior de la Generalitat contra el tècnic municipal i els organitzadors i controladors de l'espectacle i comissió de bous, per la celebració dels correbous a l'Ampolla, Sant Jaume d'Enveja i Santa Bàrbara durant els mesos de juny i juliol, on, segons asseguren, es va incomplir la llei que regula les festes amb bous.

A l'Ampolla, on el dia 22 de juny va morir un home per una cornada, un equip d'activistes d'AnimaNaturalis va poder presenciar, assegura l'organització, com els participants van donar puntades als bous, "especialment un home d'uns 40 anys que hauria repetit este comportament en cada bou que va sortir", assegura l'ONG. "Esta persona estava clarament en estat d'embriaguesa, però a qui volem denunciar és a l'Ajuntament, com a organitzador de l'espectacle, i a la penya taurina, per no haver impedit de cap manera que este home aturés els seus actes de maltractament als animals", explica Aïda Gascón, directora d'AnimaNaturalis a Espanya.

A Santa Bàrbara, el passat 14 de juliol a la tarda, diversos participants "van tirar pedres i vares de fusta a les vaquetes, i ningú de la comissió taurina ni de l'Ajuntament els van cridar l'atenció", segons exposen a la denúncia. "Estes pràctiques agressives i de provocació al bou són tan habituals en estos pobles que és rar que se'ls cride l'atenció, encara que sigue il·legal", comenta Gascón. Durant els correbous a Santa Bàrbara, AnimaNaturalis assegura haver detectat la presència d'un menor de 14 anys, una cosa totalment prohibida segons la llei que regula estes festes a Catalunya, i hauria estat dins de la plaça durant tot l'espectacle, "com un participant més fins i tot amb els bous dins de la plaça, i en cap moment va ser alertat ni retirat de la plaça ", lamenten.

Aïda Gascón comenta que els correbous "més salvatges" que van presenciar van ser els de Sant Jaume d'Enveja. Explica que un grup de joves va llançar "amb contundència" amb el peu i en repetides ocasions, una pilota de futbol contra les vaquetes. "En cap ocasió van aconseguir impactar la pilota contra els animals, però clarament el llançaven cap a ell. La comissió organitzadora de la festa no els va cridar l'atenció en cap moment ", es queixa Gascón.

A Sant Jaume d'Enveja, l'equip d'AnimaNaturalis "va haver de viure intensos moments d'angoixa quan una vaqueta va quedar atrapada entre els barrots de protecció", segons exposen en una nota de premsa. "No van utilitzar estructures adequades per a la grandària dels animals utilitzats, algunes vaquetes eren massa petites i una d'elles va entrar dins de la plataforma de taulons, sofrint gran estrès i dolor en quedar atrapada durant 13 minuts entre els barrots. Durant este temps no va parar de rebre cops i puntades de peu. No semblava haver-hi un grup de comissió organitzadora, van ser els mateixos participants que van tractar de desencaixar com van poder, sense mitjans adequats, a la vaqueta atrapada", denuncien.

Des de la ONG AnimaNaturalis esperen que les tres denúncies prosperen i se sancione els responsables, però mantenen que "la llei és laxa i estem treballant per endurir-la i que se solucionen els buits legals", sentencien.