El creixement de l’ocupació és insuficient per reactivar la demanda interna

Presentat a Tortosa l'informe de conjuntura del segon trimestre del 2015 de la URV i les cambres de comerç de la província

Redacció
15 de setembre del 2015
Actualitzat a les 16:55h
Presentació de l'informe, este matí a la Cambra de Comerç de Tortosa.
Presentació de l'informe, este matí a la Cambra de Comerç de Tortosa. | Cedida
Des de finals del 2014, l’economia de les Terres de l’Ebre i el Camp de Tarragona crea ocupació neta i disminuïx l’atur, però que l’arbre no tape la visió el bosc. Tot i la creació d’ocupació, les taxes continuen per sobre de la mitjana catalana i el creixement seguix sent insuficient per reactivar la demanda interna. L’informe de conjuntura del segon trimestre del 2015 elaborat per la Universitat Rovira i Virgili i les cambres de comerç de la província, presentat avui a Tortosa, detecta un baix grau d’aprofitament del recurs humà, una major temporalitat de la contractació i una taxa d’activitat per damunt de la mitjana catalana. Hi ha capacitat per redreçar la situació, apunten els experts, “però cal ser conscients que els efectes en l’oferta productiva de la zona i en el consum des de la crisi d’octubre de 2008 han estat devastadors”, admeten.

El nombre de persones ocupades, en dades de l’EPA, a la demarcació, s’ha incrementat un 2,29% en valors interanual el segon trimestre de 2015, mentre que per Catalunya la variació ha estat del 1,15% i pel conjunt d’Espanya del 2,96%. Esta notòria creació d’ocupació s’ha manifestat en un elevat increment en el sector industrial i en la construcció, així com en l’agricultura, per contra els serveis han disminuït en un 2,33% en relació al segon trimestre de l’exercici anterior. Tot i la creació d’ocupació, el nivell d’atur a la zona és tres punts superior a la mitjana catalana i 0,20 per sota de l’espanyola . A més, l'ocupació esta per sota de 2012 en el segon trimestre de l’exercici i s'observa que l’augment del nombre d’ ocupats ha estat superior al total català i inferior a l’espanyol. De la mateixa, manera, l’augment interanual en el nombre de treballadors i autònoms a la Seguretat Social és menor que el total català i a més, els contractes de treball que s’han tancat a la zona tenen un grau de temporalitat molt superior a la que és dona per mitjana a Catalunya.

L'IPC i altres aspectes
L’estudi també es fixa en l’índex general de preus al consum, que continua estable, amb una variació interanual pel juny de 2015 del cero per cent, que assenyala un “quietisme superior al que es mostra pel conjunt català amb una variació del 0,3% o espanyol del 0,1%”. A la zona, la variació ha estat en quatre anys i mig del 3,84%, a Catalunya del 5,80 i a Espanya del 4,38, com a conseqüència de l’estancament i fins i tot disminució de la demanda final per part dels consumidors.

Un altre dels aspectes en els que incidix l’informe de conjuntura fa referència a l’estructura empresarial, que experimenta un reforçament els darrers mesos, però no s’acaben de veure les expectatives a mig termini. “Si quantifiquem les xifres i la seva relació interanual hi ha indicadors que assenyalen un dinamisme inferior que en altres llocs”, exposa.

També constata un augment inferior dels dipòsits a la vista que en altres àrees; un indicador de les necessitats de caixa o de liquiditat de l’economia que assenyala nivells d’activitat. Per altra part s’observa una disminució dels crèdits i “un apalancament superior que al conjunt català i espanyol”, així com una disminució de la gestió de cobrament d’actius comercials per part de les institucions financeres. En canvi el crèdit hipotecari ha augmentat, principalment el destinat a usos urbans que no son habitatge.

Pel que fa a les importacions, han disminuït d’una manera molt abrupta i les exportacions augmenten menys que en altres àrees. S’observen dificultats de mantenir els ritmes de vendes a l’exterior que altres àrees de referència, amb una forta disminució del valor de les importacions, el que indirectament afecta a tota una activitat de serveis i industrial que caldrà reajustar.

Els experts consideren que els problemes estructurals i de funcionament dificulten l’expansió de l’activitat i consideren que l’encert de les decisions d’inversió que es prenguen en una situació mes favorable, com pot ser l’actual conjuntura, poden portar cap a una reordenació de l’oferta productiva “que aprofite el seu capital humà, la realitat social i els avantatges d’ubicació”, afirmen.