Íñigo Errejón: «A l’altra banda de l’Ebre us estem escoltant»

Catalunya Sí que es Pot, amb el secretari polític de Podemos, Iñigo Errejón, ha encetat la seua campanya electoral a les Terres del'Ebre davant 200 persones a Tortosa.

S.Cabanes/S.Berbís
12 de setembre del 2015
Actualitzat el 14 de setembre a les 14:10h
Iñigo Errejón ha parlat durant bona part del míting amb un català molt correcte i ha mostrat la seua complicitat amb la lluita antitransvasista.
Iñigo Errejón ha parlat durant bona part del míting amb un català molt correcte i ha mostrat la seua complicitat amb la lluita antitransvasista. | Sofia Cabanes

Davant unes 200 persones Catalunya Sí que es pot ha portat un dels primers espases de Podemos,  Iñígo Errejón, per encetar de manera estel·lar la seua campanya a les Terres de l’Ebre. Errejón ha aterrat a Tortosa fent gala d’un català més que correcte i d’una evident complicitat amb les Terres de l’Ebre, on hi guarda lligams sentimentals. “Anem a començar pel principi”, ha dit quan ha posat els peus a l’escenari del Centre Cívic de Ferreries. Acte seguit ha desplegat un mocador amb el símbol del nus antitransvasament. S’ha posat ràpidament el públic a la butxaca, que ha començat a cridar 'Lo riu és vida, no al transvasament'.

I tot seguit, ha posat la directa:“Ahir hi va haver una manifestació molt important i ningú n’hauria de traure profit electoral. Durant molt de temps s’ha pensat que a  l’altra banda de l’Ebre no hi havia ningú escoltant. Sí que us estem escoltant. No ens deixeu sols amb Rajoy”, ha exhortat davant un públic entregat. El número 2 de Podemos ha vingut a les Terres de l’Ebre per advertir que el canvi polític passa per ells. La formació liderada per Pablo Iglesias, en coalició amb Catalunya Sí que es Pot, ha abocat tots els seus esforços en les eleccions catalanes. No amaguen, de fet, que les eleccions a la Generalitat són 'la pole position' a la Moncloa, segons ha reconegut Errejón. “Us donem el nostre suport per fer fora a Mas i als corruptes si ens ajudeu a fer fora Rajoy i donar suport a un president que respecte els catalans” i per això ha apel·lat de la necessitat “d’afinar” a l’hora de votar pel canvi. “No pot anar ni un sol vot als que després donen suport als corruptes i als lladres”. I en este punt, ha llençat un dard a Ciutadans: “Molta gent el 24 de maig va voler cotar canvi i va votar taronja. I es va trobar que aquest vot a Andalusia va servir per donar suport al PSOE dels ERO's i al PP a la comunitat de Madrid", ha etzibat.

Errejón també ha rebutjat rebre lliçons de desobediència precisament a la formació que ha utilitzat la desobediència civil per lluita “contra les retalles i l’austeritat de CiU i el PP”. “Nosaltres hem après molt de la desobediència civil i pacífica sabem què és i tenim l’orgull d’haver impulsat el canvi als ajuntaments amb la desobediència quan les elits produïen mercaderia per negociar càrrecs i pressupostos a Madrid nosaltres utilitzavem la desobediència per defensar els hospitals, l’escola i la gent en risc de desnonament. Ara ho hem de portar al Parlament i després al Govern d’Espanya”.

El líder de Catalunya Sí que es Pot, Lluís Rabell, ha agafat el relleu de l'acte tot seguit al·ludint a la força del moviment antitransvasista: "Al 2003 els carrers Barcelona es van omplir amb la manifestació contra Pla Hidrològic, vau guanyar la Batalla de l'Ebre tant bé que va caure pla, el govern de Pujol i el govern del PP. Si un cop la gent va ser capaç de mobilitzar-se, és possible tornar-ho a fer", ha afirmat.
 

Jordi Jordan ha obert el míting de Catalunya Sí que es Pot a Tortosa. Foto: Sofia Cabanes

L’amfitrió en este acte central de campanya a les Terres de l’Ebre ha estat el líder d’ICV i portaveu de Movem Tortosa Jordi Jordan, que ha donat pas a "la veu de les Terres de l'Ebre al Parlament", en referència a la Diputada d'ICV Hortènsia Grau.

Grau, per la seua banda, ha lamentat el tracte que reben les Terres de l’Ebre per part del Govern de la Generalitat: “Des de que CiU ha tornat al poder els pressupostos a les TE han baixat de 500 euros per habitant al 2010 a 90 euros per habitant”. Segons Grau, “l’amor pel territori s’ha de demostrar amb accions reals. Clar que hem de posar en valor la Biosfera i el Delta però també necessitem llocs de treball qualificats”. La diputada ha apel·lat els ebrencs a liderar com van fer  amb “la marea blava” un nou Govern d’esquerres. "El canvi ha de començar aquí, al sud, podem fer-ho, tenim la gent. Ens queden dos setmanes molt dures perquè ells jo tenen tot. Nosaltres també som sobiranistes contra els mercats, contra els poderosos, i necessitem fer la batalla aquí i també a l’estat. La indepèndencia per sí sola no ens portarà les conquestes socials, son les lluites dels treballadors les que ens ho portaran", ha apuntat.