Alcanar planta barreres a l'aigua per mantindre els bous a la mar de les Cases

Sílvia Berbís
25 d'agost de 2015
Actualitzat: 13 de setembre, 9:30h
El recinte dels 'bous a la mar' de Les Cases s'ha tancat enguany amb barreres de fusta.
El recinte dels 'bous a la mar' de Les Cases s'ha tancat enguany amb barreres de fusta. | Mercè Fischer

Les Cases d’Alcanar van concloure este diumenge  les seues festes majors havent trobat una sol·lució per poder seguir celebrant els ‘bous a la mar’ com en els últims trenta anys. Sobre esta modalitat pesa una sentència judicial –dictada arran d’una denúncia contra els organitzadors dels ‘bous a la mar’ de l’Ampolla-, una denúncia posterior de l’entitat animalista Actyma presentada també contra Les Cases i un expedient sancionador igualment obert a posteriori per la Generalitat. Segons havia advertit el jutge en la seua sentència, el fet que els bous a la mar se celebressen en un recinte obert, com és el mar, implicava un incompliment del precepte legal, l'art. 4 de la Llei 34/2010, que obliga al fet que els bous estiguen en un recinte barrat. Així que l’Ajuntament d’Alcanar ha buscat la sortida: Barreres de fusta dins de l'aigua, en el recinte portuari, subjectes al sòl amb peus de formigó, que unides a les barreres en terra, configuren un recinte tancat.

La solució va arribar dimecres passat, quan ja portaven diversos dies de festes i de tardes de bous sense permetre, per primera vegada, l'accés dels animals ni els afeccionats a l'aigua, tal com també es va practicar a l'Ampolla este estiu. Alcanar tenia previst des del principi de les festes que una part del seu recinte taurí en el port estigués obert al mar però, a diferència d'altres anys, va proposar una línia de balises per garantir, si arribés el cas, que el bou no marxés mar endins. “A última hora, la Delegació del Govern a les Terres de l’Ebre no va autoritzar esta solució, així que finalment l'Ajuntament va trobar esta nova proposta per poder seguir practicant la nostra festa tradicional”, defensa la regidora de Festes, Mercè Fischer. Això va obligar a fer treballs a corre-cuita per poder dixar el més aviat possible llest el recinte, quan les festes ja estaven en marxa, fet que va implicar un esforç de la brigada i la comissió de bous. Segons explica la regidora, “ens hem emparat en els criteris de la llei, ja que el recinte s’ha tancat, i una part està en terra i una altra en l'aigua, com està previst en la modalitat de bous a la mar”.

Malgrat esta sortida d'última hora, l'Ajuntament reclama a la Generalitat que resolga les al·legacions presentades contra l'expedient sancionador que li va obrir i que afirma no entendre, tenint en compte que “no existix cap sentència que diga que els bous a la mar de Les Cases d’Alcanar no es puguen celebrar”. “Esta modalitat tradicional està acceptada per la llei i es practica des de fa més de 30 anys”, recorda Fischer.
 

El bou a l'aigua, com és tradicional en esta modalitat. Foto: Mercè Fischer