Crema un important incendi forestal al terme municipal de l'Ametlla de Mar

Els Bombers donen l'incendi per controlat, amb 45 hectàrees cremades a la zona de Calafat

Redacció / GRS
24 d'agost del 2015
Actualitzat el 06 de setembre a les 10:27h
Els Bombers han donat per controlat l'incendi sobre les 3 de la tarda.
Els Bombers han donat per controlat l'incendi sobre les 3 de la tarda. | Bombers

Els Bombers han donat per controlat l'incendi sobre les 3 de la tarda. Foto: Bombers


ACTUALITZACIÓ 15.40 hores: Controlat el foc a l’Ametlla de Mar

Cap a les 3 de la tarda ha quedat controlat l’incendi que, des de les 4.40 hores de la matinada, ha cremat 45 hectàrees de massa forestal a l’Ametlla de Mar, bàsicament pi jove i matolls. Després que es donés per estabilitzat, sobre el migdia, el vent havia fet focus secundaris, que ràpidament han estat neutralitzats. Ara resten treballant a la zona del foc, al barranc del Cap del Terme, vora la urbanització de Calafat, 23 mitjans terrestres i dos aeris dels Bombers de la Generalitat, que realitzen tasques de revisió de punts calents i remullant tot el perímetre afectat. ACTUALITZACIÓ 12.00 hores: Incendi estabilitzat

Aspecte d'una de les zones cremades, a tocar de la carretera N-340. Foto: Bombers


Els Bombers de la Generalitat, després d’un vol de reconeixement, han donat per estabilitzat minuts abans de les 12.00 hores l’incendi que s’ha declarat abans de les 5 del matí  a la zona del barranc del Cap del Terme, a tocar de la urbanització de Calafat de l’Ametlla de Mar. A hores d’ara hi continuen treballant 41 mitjans terrestres i sis aeris. El vent de mestral hi bufa moderat.

El foc hauria pogut començar en un punt proper a l’antiga carretera N-340 i hauria afectat una finca on hi ha una explotació cinegètica. La zona ja ha patit incendis anteriors, de manera que la massa forestal no és molt densa.

ACTUALITZACIÓ 9.45 hores: Flanc esquerre tancat

El foc s'ha declarat als voltants de les 5 de la matinada. Foto: (via @bomberstivissa)

Els Bombers de la Generalitat treballen en estos moments amb 44 dotacions terrestres i 9 mitjans aeris i segons les darreres dades provisionals el foc hauria afectat una superfície de 40 hectàrees de vegetació, principalment matoll. Els mitjans aeris són 1 helicòpter de comandament, 4 helicòpters bombarders i 4 avions de vigilància i atac.

El flanc esquerre de l’incendi, al barranc del Cap de Terme, està ja envoltat pels Bombers. En el flanc dret, a tocar del barranc de Calafat, els Bombers estan a punt de tancar línia. Tot i això, esta és una zona molt plana. El cap està aturat a tocar del circuit de Calafat. L’incendi encara està actiu; no amb flames altes però sí amb molts punts calents i algunes represes a la zona de la cua; la més propera a la carretera N-340a. A la zona bufa el vent de mestral moderat.

Mentrestant, i com a mesura preventiva, continua tallada la carretera N-340 entre els quilòmetres 1113 i 1130, però ja s’ha aixecat ja l’ordre de confinament de la urbanització Calafat. Cap persona no ha resultat ferida com a conseqüència d’aquest incendi, les causes del qual investigaran els Agents Rurals.
 
La Direcció General de Protecció Civil ha posat en Prealerta el Pla Especial d’Emergències per Incendis Forestals de Catalunya, INFOCAT.

ACTUALITZACIÓ 08.35 hores: 33 hectàrees cremades

Els Bombers de la Generalitat treballen en estos moments amb 25 dotacions terrestres i 7 mitjans aeris en l’incendi forestal de Calafat, a l’Ametlla de Mar, que segons les últimes dades provisionals hauria afectat una superfície de 33 hectàrees de vegetació. El cap de l’incendi es troba estabilitzat a tocar de la carretera N-340. Els màxims esforços se centren en el flanc esquerre, al barranc del Cap de Terme, on falten pocs metres perquè els Bombers aconseguisquen tancar línia.

Actualment hi ha tallada a la circulació, en ambdós sentits de la marxa, la carretera N-340, entre els quilòmetres 1113 i 1130. També continua activa l’ordre de confinament de la urbanització Calafat i l’evacuació d’un mas de la zona. Cap persona no ha resultat ferida com a conseqüència d’este incendi, les causes del qual investigaran els Agents Rurals.

La Direcció General de Protecció Civil ha posat en Prealerta del Pla Especial d'Emergències per Incendis Forestals de Catalunya, INFOCAT.

Imatge de l'incendi que afecta el terme municipal de Calafat. Foto: Jordi Olivé.

INFORMACIÓ 08.00 hores : Incendi a Calafat

Un incendi forestal a Calafat, a l'Ametlla de Mar, ha cremat unes 20 hectàrees de vegetació. En la zona del foc, que ha començat als voltants de les cinc de la matinada, hi ha 25 dotacions terrestres dels Bombers de la Generalitat i està previst que en els propers minuts s'hi incorporen set mitjans aeris. Com a mesura preventiva s'ha evacuat un mas de la zona i s’ha demanat els veïns de la urbanització Calafat que es confinen a l’interior de les seues cases. El Sistema d’Emergències Mèdiques (SEM) ja hi ha desplaçat una ambulància per si algun veí necessita assistència.

Com a conseqüència, la carretera N-340 entre l'Ametlla de Mar i l'Hospitalet de l'Infant es troba tallada en ambdós sentits. En estos moments, hi ha uns 17 quilòmetres de cua i els vehicles es desvien gratuïtament per l'AP-7.