Detectat el primer focus de caragol maçana fora del delta de l'Ebre

El DARP confirma la presència d'esta plaga en uns arrossars del Baix Empordà, a Girona, i presenta denúncia per considerar que la contaminació ha pogut ser intencionada

Exemplar adult i posta de caragol maçana.
Exemplar adult i posta de caragol maçana. | DARP
Redacció
14 d'agost del 2015
Actualitzat el 16 d'agost a les 10:02h
El delta de l’Ebre ja no és l’únic espai a Europa amb presència de caragol maçana. Ahir dijous 13 d’agost es van detectar 10 postes d’esta espècie invasora (Pomacea sp) en una parcel·la d’arròs ubicada al municipi de Palau-sator, a la comarca del Baix Empordà, a la demarcació de Girona. És la primera detecció d’esta plaga a les comarques gironines, on es cultiven més de 900 ha. d’arròs.

Per evitar que la plaga es propague per la zona arrossera del Baix Empordà, el departament d’Agricultura (DARP) ha iniciat mesures immediates per a l’eradicació del focus detectat i també una exhaustiva prospecció de tota l’espai, segons informa en una nota. Avui divendres experts estan visitant la zona afectada per tal d’estudiar les mesures més adequades d’eradicació i evitar-ne la propagació, d’acord amb el que establix la Decisió de la Comissió Europea UE/697/2012, relativa a les mesures per evitar la introducció en la UE i la propagació al seu interior del caragol maçana. Entre estes mesures caldrà establir una zona demarcada, que marcarà un espai oficialment infestat i una zona tampó, on s’hauran de prendre mesures contundents d’eradicació, una prospecció intensiva i l’establiment d’un protocol d’higiene per a tota la maquinària agrícola usada en les parcel·les d’arròs i que puga propagar el caragol maçana.

D’acord amb les dades inicials recollides a la zona, sembla que l'arribada de l'espècie podria ser deguda a “actuació dolosa”, és a dir, intencionada, apunta el DARP, ja que no existix connexió que permeta associar esta detecció amb una contaminació natural, per la qual cosa el DARP té previst presentar una denúncia als Mossos i a la Fiscalia.

D’altra banda, tal com es va anunciar durant la reunió entre el conseller d’Agricultura, Jordi Ciuraneta, amb el director general de Salut i Seguretat Alimentària de la Comissió Europea, Ladislav Miko, i amb l’eurodiputat de CiU, Ramon Tremosa, el setembre està previst una nova reunió amb les 4 direccions generals de la Unió Europea implicades en la lluita contra la plaga.