Els tractaments contra la mosca de l'olivera deixen de fer-se amb avioneta

Unes 20.000 ha de les comarques del Baix Ebre i Montsià aplicaran un nou sistema consistent amb un parany de captura massiva

Redacció
12 d'agost del 2015
Actualitzat a les 12:01h
Nou mecanisme de captura massiva de mosques de l'olivera.
Nou mecanisme de captura massiva de mosques de l'olivera. | Jaume Antich


Un total de 19.808 ha d'oliveres de les comarques del Baix Ebre i del Montsià aplicaran un nou mètode de lliuta contra la mosca de l'olivera consistent en un sistema de caça massiva amb parany.

Les comarques del Baix Ebre i Montsià, amb més de 30.000 ha d’oliveres, tenen poblacions habitualment molt altes de mosca de l'olivera, les més elevades de la Península Ibèrica. El moment que la mosca fa la picada i la seua severitat depenen de diversos factors, principalment climàtics, meteorològics i de la sensibilitat varietal. Per a reduir la seves poblacions en estes dues comarques, des dels anys 80 s'han realitzat tractaments aeris, els quals durant molts anys van comptar amb el cofinançament de la Generalitat de Catalunya, el Ministeri d'Agricultura i la UE.  Els darrers anys, però, el finançament dels tractaments aeris era exclusiu de la Generalitat de Catalunya.
 
Al 2014, com a novetat, i a causa de les escasses disponibilitats pressupostàries, els tractaments aeris van ser finançats pels agricultors a través d'una taxa de 10,50 €/Ha, aprovada per la Llei d'Acompanyament dels pressupostos de la Generalitat de Catalunya per al 2014 .
 
Paral·lelament a la realització dels tractaments aeris tradicionals, que cada dia estan més qüestionats per l’opinió pública, s’han estat assajant i posant a punt  tècniques alternatives com la captura massiva i l’atracció i mort que presenten els avantatges d'un baix impacte ambiental i eviten la presència de residus de plaguicides a la collita. Consisteixen en col·locar un nombre determinat de trampes per hectàrea, amb atraients alimentaris i/o sexuals, de tal manera que es reduisca les poblacions de mosques adultes.
 
En el cas de les comarques del Baix Ebre i Montsià, l’Agrupació de defensa vegetal per a la lluita contra la mosca de l’olivera, que compta amb 2 tècnics, ha estat col·laborant permanentment aquests darrers anys amb el Servei de Sanitat Vegetal del DARP, inicialment en el monitoreig de la plaga i en l’execució dels tractaments aeris, i actualment, a més del seguiment de les poblacions de la mosca de la zona, en la posada a punt i desenvolupament i extensió de la tècnica de la captura massiva entre els seus agricultors associats.  Anualment aquesta ADV cobra ajuts per a fer les tasques pròpies de les ADVs, essent l’ajut per al 2015 de 25.607 €
 
És per això que en el PDR 2014-2020, en línia amb els objectius  de la Directiva 2009/128/CE d'ús sostenible dels plaguicides i amb els principis de la Gestió Integrada de Plagues, el DAAM ha impulsat i aprovat ajudes als agricultors d’oliverers de Catalunya perquè apliquen estes tècniques de lluita alternatives. També s’ha convocat un nou ajut a través de la línia de les l’ADVs bàsicament per aquelles explotacions que no podien demanar l’ajut agroambiental. Amb això pretenem eliminar ja definitivament els tractaments aeris insecticides a les comarques del Baix Ebre i Montsià.
 
Per optar a estos ajuts els agricultors han d’estar associats a una ADV o estar certificats en Producció Integrada, essent la prima aprovada de 111 €/Ha (que probablement s’haurà de reduir un 80% a causa de l’excés de demanda d’ajuts per a tècniques alternatives)
 
El director general d’Agricultura i Ramaderia, Alfons Vilarrasa, va visitar ahir una finca agrícola on s’està aplicant un nou mètode de lluita contra la mosca de l’olivera.
 
La mosca Bactrocera (=Dacus) oleae és la plaga més important de les oliveres  a les comarques de les Terres de l'Ebre i de Tarragona. La mosca adulta posa els ous a les olives d’on surt la larva que s'alimenta del fruit, la qual cosa provoca la caiguda de les olives i greus pèrdues en la producció. També fa baixar la qualitat de l’oli d’oliva obtingut.