Les llàgrimes de Sant Llorenç arribaran al seu màxim este dimecres

Redacció
11 d'agost del 2015
Actualitzat a les 10:40h
Imatge d'un estel «caient».
Imatge d'un estel «caient». | Cedida

Coincidint amb Sant Llorenç (10 d'agost) i fins a este dimecres es produïx la pluja d'estels coneguda com a llàgrimes de Sant Llorenç.  El cos progenitor de les perseides és el cometa 109P / Swift-Tuttle. Descobert per Lewis Swift i Horace Parnell Tuttle el 19 de juliol de 1862. Té un diàmetre de 26 quilòmetres i la seua òrbita al voltant del Sol té un període de 135 anys. Un cop a l'any, la cua del cometa passa per davant la Terra. Les partícules de pols i sorra travessen l'atmosfera terrestre a una velocitat de 59 quilòmetres per segon, i per este motiu, les minúscules partícules del cometa produïxen impressionants traces de llum que veiem des de la Terra. Finalment, este polsim es crema per complet a una alçada de 100 quilòmetres per damunt de la superfície terrestre. La millor data per veure la pluja d'estels serà la nit del 12 al 13 d'agost, però la resta de dies també es podran observar un gran nombre d'estels.

El nom popular que rep este fenomen tan espectacular es deu a la proximitat amb el dia de Sant Llorenç, i s'associa a les llàgrimes que va plorar este sant quan va ser martiritzat en una graella i cremat en una foguera.

Consells per veure els estels

Aquells qui vulguen gaudir plenament d'este espectacle astronòmic han de tenir en compte que com més lluny estiguen d'indrets amb contaminació lumínica millor. Les muntanyes i espais naturals que tenim a les Terres de l'Ebre poden ser un indret ideal. 

Sobretot, recordeu que heu de tenir una pila de desitjos pensats per a cada estel que veieu caure.