Fi al rodatge del film sobre les vivències dels 'biberons' a la Batalla de l'Ebre

Diverses poblacions de la Terra Alta i la Ribera d'Ebre han estat l'escenari de la TV movie 'Ebre, del bressol a la batalla'

Sílvia Berbís
01 d'agost del 2015
Actualitzat el 09 d'agost a les 21:49h
Recreació de la cova hospital de Santa Llúcia a la cova de Betlem de Corbera d'Ebre.
Recreació de la cova hospital de Santa Llúcia a la cova de Betlem de Corbera d'Ebre. | Cedida

Recreació de la cova hospital de Santa Llúcia a la cova de Betlem de Corbera d'Ebre. Foto: Cedida


Pere Puig i Fermí Quintana estan sols dalt d’un turó a la Punta Alta, al cim de Pàndols, gairebé imperceptibles per la boira. Tenen set, estan exhausts, sense aigua, desemparats, malhumorats. Dos joves soldats que es barallen perquè estan farts, desmoralitzats, fastiguejats, i de sobte, creua una rata i marxen  corrents per caçar-la com si el més gran botí gastronòmic els acabés de passar pel davant. És una de les últimes escenes del rodatge d'‘Ebre, del bressol da la batalla’, la TV Movie sobre la Lleva del Biberó que les últimes dos setmanes ha portat a diverses poblacions de la Ribera d’Ebre i la Terra Alta actors i l’equip de producció de Setmàgic Audiovisual, TV3 i Enciende TV, als quals s’han unit 500 figurants. El film, dirigit per Roman Parrado i amb guió d’Eduard Solà, narra les vivències de cinc joves, gairebé adolescents, cridats a files la primavera del 38 per incorporar-se aquell estiu a l’exèrcit republicà i combatre en la batalla més cruenta de la guerra civil espanyola.

Els protagonistes són els actors Oriol Pla, Enric Auquer, Àlex Monner, Emilio Palacios, Artur Busquets, Roser Tapias y Manuel Morron. Les localitzacions del rodatge, que va acabar este divendres, han estat a Terrassa i a escenaris reals de la batalla de l’Ebre a Flix i Miravet, on van enregistrar el creuament de l’Ebre per part de l’exèrcit republicà, gairebé coincidint en les mateixes dates de juliol en què van succeir els fets històrics ara fa 77 anys, i també la presa del castell miravetà, a les trinxeres de Vilalba dels Arcs i de la Cota 402 de Corbera d’Ebre, a la cova de Betlem d’esta última població, a Bot, Móra d’Ebre i també a la Cota 705 de Pàndols, al Pinell de Brai. Per unes hores, els tranquils escenaris de la batalla van rememorar el so dels trets i les bombes, algunes converses qui sap si reals i els crits de la mort, però darrera de les càmeres, qualsevol paregut a la realitat era pura coincidència. Les càmeres, les bromes entre actors i l’equip de rodatge, els curiosos que acudien atrets per l’esdeveniment cinematogràfic, moderns instruments de filmació d’última tecnologia... contrastaven amb els vestits militars amb què es presentaven, ja maquillats, els figurants, o els fusils aportats pel Museu de Faió amb el grup de recreació històrica Voluntarios de Fayón al davant, una de les entitats que ha col·laborat amb l’equip de producció, com ho ha fet també l’associació Lo Riu de la Fatarella i l’associació Cota 402 de Corbera d’Ebre.
 

Imatge del rodatge de dijous, a la Cota 705 de Pàndols. Foto: S.Berbís

"Ebre, del bressol a la batalla" se situa a l'abril del 1938, quan molts nois d'entre 17 i 18 anys van ser reclutats per l'exèrcit republicà per lluitar contra les tropes de Franco. La TV3 movie se centra en les experiències personal d’estos joves i també en la qüestió política, tot el que passava als despatxos entre Manuel Azaña i Juan Negrín. El director, Román Parrado, destacava estos dos aspectes de la pel·lícula: “Narra, per una part, la pèrdua de la innocència, que en este cas es produeix a força de bales i en camps de batalla, i de l’altra el fet que hi ha moltes pel·lícules en què la guerra està al rerefons, però esta és purament bèl·lica, i això no és tan freqüent”.

El film compta, entre altres, amb el suport del departament de Cultura, el Memorial Democràtic, el Consorci Memorial dels Espais de la Batalla de l’Ebre, el consell comarcal de la Terra Alta i diversos ajuntaments, i s’han contractat gairebé 500 figurants per participar en les escenes que ja s’han acabat de rodar.