Via Scipionis, un itinerari de recreació històrica entre l’Aldea i Cartagena

El projecte vol emular un fet bèl·lic de la II Guerra Púnica en recrear l’itinerari recorregut, l’any 209 aC, per quatre legions romanes comandades per Publio Scipio per atacar la base de subministrament de les tropes cartaginesos d’Anibal que estava instal·lada a Cartagena | Passarà per l'Aldea, Amposta, La Galera, i Sant Joan del Pas (Ulldecona)

Redacció
31 de juliol del 2015
Actualitzat a les 18:46h
Imatge de la rosa de premsa on s'ha presentat la ruta.
Imatge de la rosa de premsa on s'ha presentat la ruta. | Cedida

Imatge de la rosa de premsa on s'ha presentat la ruta. Foto: Cedida



Este matí s'ha presentant, al Museu Terres de l'Ebre, el projecte Via Scipionis, que arrancarà el dilluns 3 d'agost de l'Aldea, i té previst arribar a Cartagena el 17 d'agost. A l'acte de presentació hi han participat la regidora de Cultura d'Amposta, Inés Martí,l'alcalde de l'Aldea, Dani Andreu, la Conservadora d'Arqueologia del Museu Terres de l'Ebre, M. Mar Villalbí i el coordinador de la Via Scipionis, José Miguel Gallego.

El projecte Via Scipionis vol emular un fet bèl·lic de la II Guerra Púnica en recrear l’itinerari recorregut, l’any 209 aC, per quatre legions romanes comandades per Publio Scipio per atacar la base de subministrament de les tropes cartaginesos d’Anibal que estava instal·lada a Cartagena. Esta ruta de recreació històrica i d’arqueologia experimental sortirà de l’Aldea, on s’ha localitzat un campament romà, identificat com el campament “Nova Classis”.

El recorregut, de 450 km i d’una durada de 15 dies, es farà caracteritzats d’època fent el mateix tipus de vida que un legionari del segle III aC. L’itinerari recorrerà les antigues vies de comunicació i per a rememorar l’episodi un grup de 10 voluntaris, en la seva majoria arqueòlegs i historiadors, tots ells amb experiència dins el món de la recreació històrica, marxaran caracteritzats com a membres dels cossos de legionaris republicans (veles, principes, hastatus, triarius), si bé també poden haver-hi representants del pobles aliats de Roma com tropes dels pobles de la península ibèrica (Ilergets, indikets, edetans…) o de la península itàlica (samnites, etruscs...). Per a la bona marxa del grup, i l’èxit de l’empresa, s’establirà una jerarquia militar i unes rutines diàries com fer el menjar, les guàrdies de vigilància nocturna, etc. i entre elles cada dia, al tard, en cada
final d’etapa, es muntarà un petit castrum o campament militar roma, i s’oferirà al públic poder visitar-lo i conèixer com era la vida quotidiana d’una legió al s. III a. C.

Concebut i dissenyat per l’empresa Artifex, conservación y recreación del patrimonio arqueológico, en el projecte hi participen La Subura i Bellum Annibalicum i compta amb l’aval del Laboratorio de Arqueología Experimental de la Universidad Autónoma de Madrid, la Asociación Española de arqueología Experimental i la xarxa internacional de museus a l’aire lliure EXARC.

Està previst que la primera etapa de la Via Scipionis entre l’Aldea i Traiguera es realitze el proper dilluns 3 d’agost, passant pels nuclis d’Amposta, La Galera, i per Sant Joan del Pas (Ulldecona). Esta  iniciativa, a més de ser una oportunitat per aprofundir en el coneixement de la problemàtica d’un exèrcit romà en campanya, servirà com a motor de
dinamització cultural i turística en els municipis per on passa, sent un potent atractiu per a la població i una bona oportunitat per a totes aquelles persones que volen conèixer el seu passat i es volen atansar a la historia, l’arqueologia i la recreació històrica d’una forma diferent però rigorosa.

Diumenge a la tarda es muntarà el campament a la Torre de la Candela, a l'Aldea. Serà d'accés públic i es podran prendre imatges. L'arrancada dilluns es farà a primera hora del matí.