Una exposició itinerant commemorarà el centenari del vapor 'Anita'

També es programaran conferències, visites guiades i la presentació d’un llibre

Redacció
21 de juliol del 2015
Actualitzat el 22 de juliol a les 9:54h
El vapor Anita és l’últim vapor que va circular entre Tortosa i la desembocadura de l’Ebre.
El vapor Anita és l’últim vapor que va circular entre Tortosa i la desembocadura de l’Ebre. | delegació de Govern

El 2015 es complixen 100 anys de l’avarament del vapor Anita, per este motiu els serveis territorials del departament de Cultura a les Terres de l’Ebre conjuntament amb l’Arxiu Comarcal del Baix Ebre i el Museu de les Terres de l’Ebre organitzaran una exposició commemorativa que s’inaugurarà al novembre a Tortosa i que està previst que siga itinerant. A banda de l’exposició, hi ha previst programar altres activitats, com la presentació del llibre El vapor Anita. La història d’un mite, de Laura Tienda i Albert Curto de l’editorial Pagès, conferències i visites guiades.

“L’exposició oferirà una visió conjunta i actualitzada del que es coneix i del que va representar el vapor en el seu moment i alhora incidirà en un dels aspectes més identitaris de les Terres de l’Ebre: la navegabilitat fluvial”, explica Cultura en una nota de premsa. Estarà formada per fotografies procedents de fons públics i també privats, de les famílies implicades en la construcció i el funcionament que són majoritàriament inèdites i, a més, s’hi exposaran objectes i documents originals.

El vapor Anita és l’últim vapor que va circular entre Tortosa i la desembocadura de l’Ebre i ha esdevingut una icona contemporània gairebé mítica perquè la seua evolució està molt lligada a la història del territori. Els motius són diversos: és únic vapor que es va construir íntegrament al territori, als tallers Sales de Tortosa; el procés que l’envolta està lligat a l’empenta del sector industrial i als intents de revalorar el port fluvial i la tradició naviliera; mentre que el seu abandonament i posterior enfonsament el 1937 va representar la pèrdua de la il·lusió i l’allunyament progressiu de la tradicional vida fluvial. A més, la trajectòria de l’Anita recull les vivències de la societat amb la qual va conviure: la burgesia barcelonina i tortosina, els emprenedors industrials, els mariners de sempre, la pagesia del Delta i les associacions culturals.