Finalitzada la urbanització de la plaça Mossèn Sol, l'última gran obra del PINCAT a Tortosa

Redacció
20 de juliol del 2015
Actualitzat a les 15:43h
Avui s'ha presentat el resultat de l'actuació, adjudicada per 476 mil euros.
Avui s'ha presentat el resultat de l'actuació, adjudicada per 476 mil euros. | Ajuntament de Tortosa

L'Ajuntament de Tortosa ha presentat el resultat de les obres d'urbanització de la plaça Mossèn Sol, al barri del Rastre, una de les últimes actuacions d'envergadura del Pla Integral del Nucli Antic de Tortosa (PINCAT). “La plaça ha estat renovada de manera integral, donant prioritat als vianants i millorant la connexió entre la trama urbana del nucli antic i el barri del Rastre”, ha destacat l’Ajuntament. Un dels aspectes més rellevants de l'obra és la recuperació i posada en valor d'un tram de la muralla medieval (s. XIV) que creua de manera longitudinal la plaça. L’obra ha estat executada per l'empresa Also Casals Instal·lacions amb un pressupost d'adjudicació de 476.775 euros.

La nova plaça s'ha urbanitzat a un sol nivell i s'ha recuperat el tram de muralla medieval que discorre pel mig de la plaça i queda a la vista amb l'objectiu de posar en valor este element del patrimoni de la ciutat. La pavimentació de tot l'entorn s'ha fet mitjançant llosetes de pedra artificial a la zona dels vials existents que envolten la plaça i de formigó in situ realitzades en diferents franges de colors per a la resta de plaça. Queda per finalitzar, per després de la Festa del Renaixement, la connexió dels carrers del Vall i Providència, que serà amb la mateixa tipologia que s'ha fet servir en els carrers del nucli antic. Els carrers del Bou i Escorxador, procedents de la ciutat antiga, s'han prolongat fins arribar a l'espai obert de la plaça, de manera que este face de ròtula entre la Tortosa intramurs i la ciutat que va créixer fora de la muralla, cas del Rastre, un barri que compta amb una estructura urbanística autònoma i regular per que fa a la disposició de carrers.

L'obra inclou la dotació de serveis, soterrament de línies aèries, una illa de contenidors de recollida selectiva, així com nou arbrat, enllumenat i mobiliari urbà. L'escultura dedicada a Mossèn Sol, fundador del col·legi de Sant Josep, que recupera la peanya original -dissenyada per Agustí Querol i escolpida per Víctor Cerveto-, està previst instal·lar-se properament, una vegada restaurada, i desplaçar-se uns metres per donar-li una millor ubicació. Pel que fa a mobilitat, la plaça tindrà prioritat invertida i s'han habilitat 21 estacionaments per a turismes en zona verda, reservada per a residents. Amb estes, el barri comptarà amb una vuitantena de noves places de zona verda. 

L'alcalde de Tortosa, Ferran Bel, junt amb la tinent d'alcalde de Serveis al Territori, Meritxell Roigé, i al regidor de barri, Joaquim del Pino, acompanyats del president de l'associació de veïns del Rastre, Carlos Redó, i els representants de l'empresa adjudicatària Also Casals han presentat el resultat d'esta actuació urbanística.