Finalitza la segona edició del festival Sirga amb l’objectiu assolit d’apropar les noves músiques al gran públic

Redacció
20 de juliol del 2015
Actualitzat a les 15:26h
Un dels showrooms que es va dur a terme al refugi antiaeri.
Un dels showrooms que es va dur a terme al refugi antiaeri. | Cedida


Un concert d’improvisació per a saxo a càrrec de Tunnel Ensemble, formació nascuda a Helsinki (Finlàndia) el 2013, va tancar este dissabte 18 de juliol la segona edició del Festival Internacional de Música Contemporània i Patrimoni Local Sirga – Músiques de Recerca i Patrimoni. Va ser a la plaça major de Flix, amb l’objectiu d’apropar encara més les noves músiques a un públic cada vegada més ampli i divers, un objectiu que en esta segona edició del Sirga s’ha assolit de ple.

Durant catorze dies –del 6 al 18 de juliol- Flix i altres municipis de la Ribera d’Ebre i la Terra Alta han acollit més de vint concerts de música contemporània instrumental, electroacústica, acusmàtica, free jazz i experimentació sonora, amb més de 45 músics i compositors vinguts d’arreu del món. També hi hagut una classe magistral d’electroacústica a càrrec del compositor i intèrpret anglès Richard Barrett, i un taller de soundpainting realitzat per Beatriz Franco. Des de l’organització es valora molt positivament l’experiència dels sis showrooms per a intèrprets i compositors que han estat molt ben acollits pel públic. Entre els concerts més espectaculars cal destacar el del violoncel·lista belga Arne Deforce al Casal Neuràlgic d’Ascó amb Richard Barret; el del col·lectiu Alcôme al castell templari de Miravet, amb una vintena d’altaveus sonant al mateix temps i amb projeccions visuals incloses; o el de l’Schreck Ensemble al castell carlista de Flix en què van presentar el seu nou instrument bass boxes.

Però al marge dels grans noms de l’escena internacional, també s’han programat actuacions amb músics del país i del territori. Així, cal destacar per exemple l’actuació, també este dissabte, de la soprano de Tortosa Cecília Aymí a l’espai històric Ca Don Joan de Vinebre, on va actuar amb el flautista català Marc Horne; o el concert de presentació del festival a Barcelona, el 4 de juliol, a càrrec de Morphosis Ensemble i en col·laboració amb l’Associació Catalana de Compositors (ACC). Més d’un miler de persones han assistit a algun dels concerts programats dins d’esta segona edició del Sirga Festival.

Enguany, el Sirga Festival s’ha fet itinerant i ha programat, a més de Flix, actuacions a cinc municipis més de les Terres de l’Ebre: Vinebre, Miravet, Ascó, Riba-roja d’Ebre, a la Ribera d’Ebre, i Corbera d’Ebre, a la Terra Alta. Això ha estat també en gran part la clau de l’èxit. 

Organitzat per l’Associació d’Amics del Jazz de la Ribera d'Ebre, l'Ajuntament de Flix i l'associació cultural La Cana sota la batuta del compositor i artista sonor flixanco, Joan Bagés. El Sirga Festival tindrà una segona part al novembre a Tortosa. Concretament, hi haurà dos concerts dins el Festival Felip Pedrell de Tortosa, fruit de la col·laboració entre el festival i el Conservatori de Música de la Diputació de Tarragona a Tortosa i l’Antena Cultural Tortosa de la URV. Concerts que aniran a càrrec del pianista mallorquí Tomeu Moll i el Nou Ensemble.