El Parlament aprova que l’Hospital de Tortosa recupere el servei de cuina propi

La Comissió de Salut també acorda la restitució de la seu de la gerència territorial de l'ICS a l'Ebre, dos de les propostes defensades pel grup parlamentari d'ICV-EUiA

Redacció
02 de juliol del 2015
Actualitzat el 06 de juliol a les 9:17h
Algunes de les propostes fan referència als serveis de l'hospital Verge de la Cinta de Tortosa.
Algunes de les propostes fan referència als serveis de l'hospital Verge de la Cinta de Tortosa. | S.Berbís

La comissió de Salut del Parlament de Catalunya ha aprovat avui algunes de les propostes que ha traslladat el grup parlamentari d’ICV-EUiA, a través de la diputada Hortènsia Grau, per millorar els serveis sanitaris a les Terres de l’Ebre. Entre les mesures aprovades hi ha la petició que la gerència territorial de l’ICS torne a ubicar la seu a Tortosa i també que el servei de cuina de l’hospital Verge de la Cinta de Tortosa es faça des del mateix hospital com abans, i no a través d’un servei de càtering que arriba des de Tarragona, com passa en els últims temps. La proposta de resolució, tal com ha destacat el coordinador d’ICV a l’Ebre, era idèntica que la que en el seu moment va portar ERC a aprovació a l’Ajuntament de Tortosa. A la comissió parlamentària, CiU i ERC han votat en contra d’algunes de les mesures proposades.

Jordan ha defensat que és al Parlament on s’han de demanar millores en Sanitat “i gràcies al treball d’ICV en tindrem algunes, però no totes, ja que ERC i CiU s’han ajuntat una altra vegada per votar-hi en contra”. Per això ha assegurat que seguiran insistint en els punts rebutjats. Un d’ells ha estat el de dotar una plaça de metge especialista en cardiologia i un aparell ecocardiògraf així com un laboratori d’hemodinàmica al servei de cardiologia de l’Hospital Verge de la Cinta de Tortosa, i també s’ha rebutjat reobrir el Centre d’Urgències d’Atenció Primària (CUAP) del Temple de Tortosa en els torns de matí i tarda. De la mateixa manera, amb els vots de CiU i ERC en contra i la resta a favor (la CUP no hi era), ha desestimat revertir les reduccions o supressions de plantilla del personal mèdic i sanitari.

Respecte als punts aprovats, fan referència a que el servei de cuina de l’hospital Verge de la Cinta de Tortosa es realitze des del mateix centre i no mitjançant un càtering de Tarragona, amb el sobrecost del transport i la pèrdua de qualitat que suposa per als usuaris (amb l’abstenció d’ERC); i a tornar a ubicar la gerència territorial de l’ICS de les Terres de l’Ebre a Tortosa, dotant-la de les competències i funcions necessàries (amb l’abstenció de CiU).

Per últim, s’ha transaccionat una proposta, finalment aprovada, per “donar prioritat en la planificació sanitària per tal de dotar a l’ICS del pressupost necessari per reobrir de forma gradual tots els quiròfans necessaris per tal de reduir les llistes d’espera de tots els tipus d’intervencions, complint així amb els decrets i ordres del CatSalut. De la mateixa manera reobrir de forma gradual tots els llits que hagen de donar resposta als pacients quirúrgics i també als pacients mèdics que s’han d’ingressar de forma urgent o programada, sobretot assegurant que mai cap pacient resta a urgències més temps de l’estrictament necessari pendent d’ingrés per manca de llit”. La proposta inicial d’ICV era més clara en la reclamació de “reobrir de forma gradual els llits i les sales d'operacions tancades des del 2011 a l’hospital Verge de la Cinta de Tortosa, centre de referència de les Terres de l’Ebre”.

ICV a les TE ha fet una valoració positiva dels acords presos, però advertix que “seguirem vigilants perquè no es quede només en una votació al Parlament”.