Primera protesta contra les extraccions d’argila que Cemex fa a Ulldecona

La cimentera extreu este component necessari en la fabricació del pòrtland en uns terrenys a la falda de la serra del Montsià | Ecologistes de les Terres del Sénia denuncien la destrucció de la capa freàtica i els aqüífers | Asseguren que l’empresa ja ha comprat més finques per continuar extraient l’argila

Sofia Cabanes
01 de juliol del 2015
Actualitzat el 02 de juliol a les 19:00h
Imatge del 25 de juny passat dels terrenys afectats.
Imatge del 25 de juny passat dels terrenys afectats. | Cedida

Imatge del 25 de juny passat dels terrenys afectats. Foto: Cedida



Este proper diumenge 5 de juliol Ecologistes de les Terres del Sénia ha convocat una acció de protesta contra les extraccions d’argila que la cimentera Cemex du a terme a la falda del Montsià, al terme d’Ulldecona. Segons denuncien, l’empresa cimentera, que fins ara havia extret este component necessari en la fabricació del ciment pòrtland d’altres indrets de Castelló, des de fa aproximadament un any ha començat a fer-ho al Montsià, un emplaçament molt més proper a la fàbrica d’Alcanar. El resultat és un gran trau a la terra, visible a quilòmetres de distància i que suposa la destrucció de la capa freàtica en els terrenys. Un fet que ja ha provocat la indignació dels veïns.

“Fa aproximadament un any un veí d’una de les finques que limita amb els terrenys explotats per CEMEX va alertar sobre els moviments de terres.  Vam demanar informació a l’Ajuntament i ens van confirmar que efectivament era una agrupació de finques que havia comprat la cimentera i que disposaven d’un permís de Mines que estaven fent una extracció d’argiles”, explica a aguaita.cat un dels portaveus d’Ecologistes de les Terres del Sénia, Manel Mas.

Actualment l’activitat es du a terme en una finca. Segons expliquen des de la plataforma, l’any passat l’extracció s’efectuava sobre una franja més estreta, però poc a poc ha anat ampliant la seua amplada i profunditat fins a tocar de camps d’oliveres centenàries. A dia d’avui, però, les extraccions de terra haurien d’haver finalitzat. “En estos moments haurien d’haver finalitzat la fase 1. Segons allò pactat amb l’Ajuntament, haurien de començar a reomplir els terrenys per rehabilitar la esta finca. Nosaltres comprovarem si això és realment així o no”, subratlla Manel Mas.  Tot i això, la rehabilitació dels terrenys no està exempta de polèmica. “Tenen 20 anys per fer-la. El segon problema és que la suposada rehabilitació també es pot fer amb cascots i runes i el tercer és que les oliveres que hi havia, i que l’Ajuntament tenia interès en què continuessen, sembla que no seran replantades, perquè l’empresa el que vol fer és plantar-hi tarongers, perquè és el que surt més barat. Cal tenir en compte que és una finca de secà i els tarongers es moriran”, lamenta Mas.
 
A més de la destrucció de la capa freàtica i l’alteració dels aqüífers d’aquells terrenys on s’extreu l’argila, l’activitat de CEMEX a la zona produeix, segons exposen els ecologistes, entre d’altres, pols atmosfèrica pel trànsit de camions, les perforacions, l’excavació i el desbrossament del lloc; soroll i emissions pels equips i maquinària dièsel; el desplaçament de grans volums de terres i roques que no aprofiten per a l’activitat cimentera; la desaparició de recursos culturals o històrics i conflictes amb d’altres usos de la terra.

Tot i que l’extracció d’argila als terrenys afectats hauria acabat, Ecologistes de les Terres del Sénia alerten que “la intenció de la empresa és continuar amb l‘activitat”. “Sabem del cert que té més finques comprades perquè ens ho han confirmat els antics propietaris dels terrenys que els han venut a 3 vegades superior el preu normal de venda”. Una altra de les finques comprades per CEMEX té una superfície 3 vegades més gran de la que han explotat fins ara. “La nostra intenció no és tant aturar l’actual extracció, perquè pràcticament ja s’ha aturat, sinó evitar que continuen fent-ho en més terrenys”, declara Mas.

La solució passaria, segons els Ecologistes de les Terres del Sénia, per l’aprovació per part de l'Ajuntament d’un Pla d’usos agraris que limités este tipus d’activitats d’explotació del terreny al municipi. “A Ulldecona ja estem pagant prou peatges amb les 4 marbreres que tenim. Només falta que a més a més se’ns enduguen les argiles. Ens quedarà un terme que semblarà un formatge de Gruyère”, lamenta el portaveu de la plataforma.

L’acció de diumenge començarà a les 12 del migdia. El punt de trobada és a la Bassa del Montsià,a les afores d’Ulldecona. Des d’aquí els manifestants partiran cap al terrenys on es duen a terme les extraccions d’argila i un cop allà realitzaran una acció simbòlica que consistirà en tirar terra sobre el forat. Esta serà la primera acció d’un seguint d’activitats que s’aniran convocant periòdicament.

Els Ecologistes de les Terres del Sénia han rebut el suport de gairebé tots els grups municipals:  Socialistes d'Ullecona, CiU, MésU i la CUP. De fet, esta última formació també figura com a convocant de l’acció de diumenge i només esperen resposta del PP amb qui encara no han pogut parlar.