La intervenció artística sobre el Trabucador podrà visitar-se a partir d'este dissabte

Redacció
30 de juny del 2015
Actualitzat el 01 de juliol a les 8:38h
Jordi Luengo i Teresa Martín , guanyadors del concurs XYZ en l'edició d'este 2015
Jordi Luengo i Teresa Martín , guanyadors del concurs XYZ en l'edició d'este 2015 | Cedida

El centre d’art Lo Pati ha presentat este matí la proposta guanyadora del concurs d’art públic i instal·lacions en espais singulars XYZ. Es tracta d’Emmirallar, una proposta de  Jordi Luengo i Teresa Martín que consistix en la instal·lació enmig del braç del Trabucador d’un gran marc de 6,25 X 3,5 metres, amb 144 espills i una ròtula que els permetrà girar 360º. La idea és capturar el reflex de les dos mars (la mar oberta i la mar de la badia dels Alfacs) com si dialoguessen, i que siga el mateix paisatge qui es reconfigure i autoretrate a través dels seus reflexos. Esta intervenció s’executarà el 3 de juliol i serà presentada al públic el 4 de juliol.

“Vam estar mirant imatges per Internet del lloc i hi vam veure un mar partit en dos. A partir de la idea de frontera que proposava el concurs, vam pensar en fer una imatge dinàmica i que la mateixa natura pogués jugar amb la construcció que estem fent. En comptes d’un sol mirall juguem amb molts miralls, de manera que el vent altere la imatge i la representació de l’espai”, han explicat Jordi Luengo i Teresa Martín.

El cost de la instal·lació i les restriccions pressupostàries (el projecte guanyador rep 4.000 euros) han fet variar una mica la proposta inicial dels artistes: “al principi ho volíem fer molt gran, però per qüestió de diners s’ha anat fent més petit. Al final es faran  144 espills i en comptes de subjectar-los en una estructura de fusta com estava previst inicialment, es farà amb una de ferro”.

Tot i les condicions climatològiques de l’emplaçament els artistes promotors d’esta proposta confien que “puga aguantar força temps”.
 
La codirectora del certamen, Antònia Ripoll, ha destacat que la idea del concurs artísc XYZ “va nàixer la idea de descontextualitzar i apropar l’art a la gent”.

El projecte guanyador va ser escollit per un jurat com a finalista entre un total de 19 propostes. Finalment va ser la ciutadania qui va votar en un referèndum quina havia de ser la proposta guanyadora.