Quatre ajuntaments ebrencs fan onejar la bandera multicolor

Tortosa, Amposta, Ulldecona i a la Ràpita se sumen a la celebració del Dia Internacional de l'Alliberament Lesbià, Gai, Bisexual i Trans

Toni Manel Muñoz / S. Cabanes
28 de juny del 2015
Actualitzat el 29 de juny a les 15:50h
Els castellers de Tortosa van participar en els actes de dissabte a la plaça de l'Ajuntament.
Els castellers de Tortosa van participar en els actes de dissabte a la plaça de l'Ajuntament. | Cedida

 

Els castellers de Tortosa van fer un pilar per aixecar la bandera davant l'ajuntament del Baix Ebre. Foto: Cedida

 
La commemoració del 28 de juny -Dia Internacional de l'Alliberament Lesbià, Gai, Bisexual, Transsexual i Intersexual - ha tingut a les Terres de l'Ebre com a un dels actes més simbòlics la penjada de la bandera multicolor en 4 dels seus ajuntaments: Tortosa, Amposta, Ulldecona i la Ràpita. 

L'acte principal per celebrar el Dia de l'Orgull al territori va tindre lloc dissabte a Tortosa. El consistori del Baix Ebre va sumar-se a l'agenda d'actes organitzada per l'associació LGTeBre amb un acte institucional sense precedents en el qual el periodista de Benifallet i activista en pro dels drets dels homsexuals, Jordi Trilla, va pronunciar una conferència a la sala de plens. D'altra banda, la vicepresidenta del col·lectiu ebrenc LGTeBre, Amada Rodríguez, va exposar les problemàtiques que el col·lectiu seguix vivint a les Terres de l'Ebre i va reclamar a les autoritats que les legislacions vagen més enllà del paper i s'expressen de forma efectiva.

En acabar l'acte, els castellers de Tortosa van alçar un pilar a la plaça de l'ajuntament i van desplegar la bandera de l'arc de Sant Martí representativa del col·lectiu amb la col·laboració d'alguns dels assistents. L'acte va anar seguit de la lectura del manifest pel periodista d'Ulldecona Lo Mascarat, que recentment ha publicat el llibre A l'americana, presentat a les mateixes jornades.

L'acte va finalitzar amb un vermut popular entre els assistents. A diferència dels altres consistoris, que han hissat la bandera a la façana de l'ajuntament, en el cas tortosí no ha estat així. El govern municipal va decidir hissar-la al centre cívic de Ferreries. 

La Ràpita, el més veterà

Hissada de la bandera multicolor a la Ràpita. Foto: S. Cabanes

 

Els més primerencs en hissar la bandera a la façana de l'ajuntament van ser els rapitencs. En este ajuntament la presidenta de l'Associació Ampgil a les Terres de l'Ebre i també membre de LGTeBre, Anna Casamitjana, ja fa 11 anys que la penja i així va tornar a fer-ho el divendres a primera hora: "Vam començar a penjar-la poc després d'entrar a Ampgil, ja fa més de 10 anys. Mai hem tingut cap problema per penjar-la i cada any independentment de qui siga l'alcalde vinc i la penjo", explicava.

D'altra banda, l'alcalde de la Ràpita, Josep Caparrós, recordava que fa uns 6 anys el consistori va aprovar a instància d'ERC "una moció en defensa dels drets del col·lectiu i que ja reclamava que el Parlament aprovés una llei contra l'homofòbia".

A Amposta i Ulldecona este ha sigut el primer any en què la bandera multicolor ha lluït a les seues façanes. Tots dos consistoris, juntament amb l'Associació LGTeBre han penjat l'emblema gai este diumenge i han fet la lectura del manifest del 28-J.
 
 

Lectura del manifest a Ulldecona. Foto: Cedida