Amposta proclama el canvi de cicle

Adam Tomàs és investit alcalde de la ciutat amb el suport dels seus 11 regidors i els 2 del PSC | Entre les primeres mesures que impulsarà el nou batlle serà una auditoria econòmica i de personal tant a l’Ajuntament com a l’hospital comarcal | CiU i PSC estenen ponts de diàleg i s'oferixen per treballar des del consens

Sofia Cabanes
13 de juny del 2015
Actualitzat el 16 de juny a les 9:25h
990_1434222027portada_amposta
990_1434222027portada_amposta | Sofia Cabanes

A primera fila els dos exalcaldes convergents d'Amposta, Joan Maria Roig i Manel Ferré, amb les seues esposes. Foto: Sofia Cabanes
 

Si cada moment té la seua imatge per a la història, la d’este dissabte a Amposta ha estat la de la primera fila d’un saló de plens on no hi cabia ni una agulla. Els dos exalcaldes convergents, Joan Maria Roig i Manel Ferré, acompanyats de les seues respectives mullers, com si de dos reis –dels honorífics, dels que mantenen el títol de per vida- es tractés, observant l’espai del ple municipal des d’una posició de privilegi, com la d’aquell qui observa l’arena del circ des de la llotja o com aquell qui deixa entrar al seu palau un nou inquilí i contempla la cerimònia des de la butaca d’honor. Mentre en un dels extrems, des d'una cadira plegable i sol, el primer alcalde democràtic de la ciutat, Josep Gil, contempla l'escena pensarós. 

Una imatge impensable segurament per a ells mateixos fa uns anys i també per a molts ampostins. Segurament per això, i pel tomb electoral que ha viscut la capital del Montsià en els últims comicis, l’expectació avui era màxima. Ningú es volia perdre la imatge del relleu. Però no tots els que han acudit a l’ajuntament l’han pogut retenir. L’acumulació de gent a la sala de plens, gairebé asfixiant, ha obligat a molts a quedar-se pels passadissos i els que s’han conformat han pogut mirar la proclamació des d’una pantalla gegant al vestíbul de l’ajuntament.

Adam Tomàs recollint la vara d'alcalde. Foto: Sofia Cabanes

 
Després de 28 anys de governs de CiU –els 24 darrers amb majoria absoluta-, el republicà Adam Tomàs (Esquerra Amposta) ha estat proclamat alcalde amb els vots del seu equip (11) i els 2 del PSC, com ja havia anunciat esta setmana. Els 7 regidors de CiU han votat a la seua alcaldable, funció que ha recaigut en Manolita Cid, després de la renúncia de Manel Ferré, mentre que el regidor de PxC, Germán Ciscar, ha votat en blanc.

Emoció continguda i no tan continguda entre molts dels presents. Ulls envidrats en algunes de les cares dels components de la coalició liderada per Tomàs mentre juraven o prometien la seua acta de regidor. Cares llargues, algunes més evidents que d’altres, a l’altre cantó de l’hemicicle ampostí, on s’asseien els regidors de CiU, el dos del PSC i el de PxC.

“Permeteu-me que faça un reconeixement a tos aquells que ens els darrers 28 anys han governat la ciutat. N'agraïxo l'esforç, el treball i la dedicació”, ha manifestat Tomàs en les seues primeres paraules com a nou alcalde d’Amposta, que també ha tingut un record per als dos alcaldes republicans ampostins, Josep Alfred Escrivà i Josep Villalbí, així com a tots aquells regidors que l’han precedit a les files republicanes.

Tomàs ha imprès d’un caràcter especialment conciliador el seu discurs: “vull assumir personalment la meua responsabilitat en tot allò que segurament no hem fet bé fins avui. Estenc la mà a tots els ciutadans i a tota l’oposició. Tenim la responsabilitat de refer els ponts de diàleg, la transparència, el rigor i el consens, que seran elements troncals d'este govern. ”, ha subratllat.  “Treballarem per merèixer la confiança de tothom, perquè tots som Amposta. El govern és un instrument, l’objectiu és transformar la ciutat”, ha conclòs.

Entre les primeres mesures que impulsarà el nou batlle serà una auditoria econòmica i de personal tant a l’Ajuntament com a l’Hospital Comarcal. “Ens hem presentat per gestionar un poble, però tenim un ajuntament amb un funcionament molt encarcarat que hem de convertir en una maquinària eficient”, ha explicat posteriorment als mitjans i ha anunciat que el els propers dies presentarà el nou cartipàs municipal.

L'oposició també estén ponts de diàleg

El discurs de l’alcalde ha anat precedit del dels caps de llista de les altres formacions. Fidel al seu estil punyent, German Ciscar (PxC) s’ha mostrat orgullós d’haver-se guanyat “el respecte” dels que l’han “votat i dels que no”. “Treballaré perquè ni una sola de les persona que m’ha votat no s’haja de penedir”, ha afirmat.

D'altra banda, el líder del PSC a Amposta, Paco Miró, ha avançat que el seu grup vetlarà des de l’oposició “perquè s’escolte i es dialogue per a arribar a grans acords”, malgrat la majoria absoluta d'Esquerra Amposta. “Sóc home de consens i de pactes, els socialistes d’Amposta li estenem la mà, aprofiteu-ho”, ha dit a Tomàs, tot i que ha advertit que estaran amatents a l’acció de govern.

Dirigint-se especialment al assistents, Manolita Cid (CiU) ha agraït el suport de totes les persones “que han seguit apostant” per les seues sigles. “Són moments de canvi i de govern, però no hem d’oblidar on som i d’on venim. El diàleg i la capacitat d’arribar a un consens han de prevaldre per davant dels personalismes. Sumarem i aportarem i farem oposició responsable”, ha afirmat amb una clara intenció d’estendre ponts. "Com deia Gandhi”, ha manifestat, “la recompensa es troba en l’esforç. Ens esforçarem de manera incansable per donar resposta als reptes que els ampostins i les ampostines ens poseu davant. No us defraudarem”.

En acabar el ple, tothom volia saludar el nou alcalde. També ho han fet Manel Ferré i Joan Maria Roig. Quan la gent ha començat a sortir, en un gest ple de simbolisme, Adam Tomàs, acompanyat d’alguns dels membres de l’equip de govern, ha penjat una estelada al balcó de l’ajuntament.  A l’altra banda de la plaça, un “visca els nuvis!”, trencava la cerimònia política. Els convidats d’un casament vestits d’elements que recordaven el Rocío andalús sortien a la plaça cantant coples als nuvis. Les dos celebracions, la democràtica i la religiosa amb tocs andalusos, s’han trobat quan el nou batlle s’ha dirigit als nuvis per felicitar-los.
 

El final del ple ha coincidit amb una boda andalusa a la plaça de l'ajuntament. Foto: Sofia Cabanes