ERC defensa l'acord d'estabilitat amb CiU a Tortosa perquè «la ciutat no pot restar bloquejada»

Els republicans sostenen que un acord d'esquerres no ha estat possible per la «imposició del PSC» de que el fet nacional quedés fora del pacte

Redacció
04 de juny del 2015
Actualitzat a les 19:14h
El candidat d'ERC a Tortosa en els comicis del 24M, Josep Monclús, amb membres de la candidatura.
El candidat d'ERC a Tortosa en els comicis del 24M, Josep Monclús, amb membres de la candidatura. | ERC

ERC de Tortosa ha donat a conèixer avui detalls de la negociació d’un possible acord d’estabilitat amb CiU, a partir del qual ERC s’abstindrà en la votació d’investidura i es quedarà a l’oposició. El regidor electe i candidat republicà Josep Monclús en els comicis del 24M ha defensat este pacte d'estabilitat per "garantir la governança" de la ciutat i perquè Tortosa «no pot quedar aturada ni bloquejada». També ha analitzat els resultats electorals, i ha explicat que es va descartar formar part d’un govern d’esquerres, amb Movem i el PSC, degut a la posició dels socialistes sobre el procés d’independència de Catalunya, tot apuntant que van “imposar” que en un possible acord de govern, “el fet nacional quedés fora del pacte, i esta era i és una línia roja per a ERC”. També ha exposat que les converses amb CiU van quedar encallades “amb discrepàncies que van impossibilitar un pacte de govern”, sense concretar-les.

Continuant amb les converses post electorals, Monclús ha afirmat  que “amb ICV no hi va haver dificultats programàtiques, malgrat la llunyania personal en algunes declaracions, però el problema és que junts no sumàvem si no s’hi afegia el PSC”. És davant esta situació que es van tractar els detalls de les negociacions a l’assemblea local de dimarts, que va optar per que els regidors republicans quedessen a l’oposició, buscant alhora un acord d’estabilitat "a canvi de mesures que acomplisquen el programa electoral d’ERC". Monclús, que ha recordat que l’assemblea és l’òrgan de participació i decisió de totes els militants d’ERC, ha destacat que “es va aprovar amb un suport amplíssim la proposta de quedar a l’oposició i permetre que governe la força més votada pels ciutadans, condicionant l’acció de govern a través d’un acord d’estabilitat similar a l’existent al Parlament de Catalunya’.

Així, ERC ha explicat que s’estan negociant amb CiU els punts d’este acord, que ha de recollir “les 12 principals prioritats presentades per ERC en la campanya electoral: Pla Local per a l’Ocupació, programa de millora de carrers i voreres, nova piscina, de 25x20, de gestió pública,  reforma integral del Pont de l’Estat, programa d’aliments frescos (Tiquet Fresc), millora de l’accés a l’Hospital Verge de la Cinta, creació de l’Oficina Integral per al Comerç, pla de manteniment de parcs infantils,  rebaixa del preu del bus urbà, nou paquet turístic amb recuperació del llaüt, il·luminació de la Suda, Catedral i muralles, i participació ciutadana real, transparència, i suport als cinc pobles de Tortosa", ha exposat.

Pel candidat republicà, “Tortosa no pot restar aturada ni bloquejada, er això li hem plantejat a CiU un acord d’estabilitat programàtica de mínims, mantenint-nos a l’oposició, però amb una abstenció d’ERC a canvi de tirar endavant diverses mesures que són prioritat per a la ciutat”. Monclús ha reconegut ser conscient que esta abstenció pot incomodar tots els altres grups, inclosa CiU, però hi aposten perquè estan convençuts que “això serà ben vist per tota aquella gent que creu que la política no és un repartiment de càrrecs o cadires. Hem renunciat a pactes que ens donaven molts avantatges personals però que feien pagar un alt cost a la ciutat i al país. La gent d'ERC no vam entrar en política per governar a qualsevol preu”, ha conclòs.