«Capgirar és fer la revolució»

Les quatre candidatures de la CUP a les Terres de l’Ebre - Tortosa, Deltebre, Ulldecona i Alcanar- , escenifiquen unitat de valors i de lluita en l'acte central de campanya al Felip Pedrell

Sofia Cabanes
17 de maig del 2015
Actualitzat a les 11:57h
Membres de la CUP de tots els pobles També van erigir un pilar on l'enxaneta va desplegar una pancarta en favor dels serveis públics i en contra de les retallades.
Membres de la CUP de tots els pobles També van erigir un pilar on l'enxaneta va desplegar una pancarta en favor dels serveis públics i en contra de les retallades. | Sofia Cabanes

“Capgirar és fer la revolució” explicava este dissabte el periodista i membre de Súmate, Antonio Baños, en l’acte central de les candidatures de la CUP a l’Auditori Felip Pedrell de Tortosa. “Un terme astronòmic”, subratllava, “utilitzat per primer cop per Copèrnic per parlar de la volta de la Terra al voltant del Sol. Si pensem que revolució és donar la volta, la paraula catalana més adequada és ‘capgirar’, posar els de dalt a baix i els de baix a dalt”, vet aquí, el terme utilitzat per la CUP per al seu lema a les municipals, ‘Capgirem la història’. “Quan parlem de capgirar els ajuntaments no és destruir-los, ni guanyar, sinó fer de l’ajuntament una cosa absolutament diferent del que és ara" exhortava el portaveu de Súmate davant unes 100 persones.

Baños va encetar els discursos elogiant les mobilitzacions ebrenques d’inicis del 2000 en defensa de l’Ebre. “Per a mi és emocionant estar aquí”, la gent de l’Ebre “vau demostrar ser un miracle de lluita social i mobilització”. La lluita contra el transvasament va coincidir en el temps amb les mobilitzacions contra la guerra d’Irak i contra la globalització, “avui encara lluitem pel mateix”, afirmava Baños, que també va fer palesa la seua indignació pel monument franquista: “Nosaltres lluitem avui, com lluitàvem fa anys, no només per nosaltres sinó per defensar la memòria dels que es van haver d’exiliar i que deuen estar absolutament dolguts que a Tortosa i hagi un monument que avali el feixisme”. 

Les quatre candidatures de la CUP a les Terres de l’Ebre, Tortosa, Deltebre, Ulldecona i Alcanar, van escenificar unitat de valors i unitat de lluita per fer entrar, parafrasejant David Fernández, el cavall de Troia als Ajuntaments ebrencs.  La imatge més simbòlica d’això va ser la pinya que van formar per aixecar un pilar a l’escenari del Felip Pedrell, mentre un duet de xel·los interpretava ‘la Muixeranga’.

“La nostra lluita ve del carrer i al carrer continuem estant. Anem a unes eleccions per entrar als ajuntaments. Per estar dins sense deixar d’estar fora”, manifestava Carme Abril, membre de la CUP Deltebre per presentar els 4 caps de llista ebrencs: Xavi Queralt (Alcanar), Dayana Santiago (Deltebre), Raül Najas (Ulldecona) i Xavi Rodríguez (Tortosa). Tots 4 van oferir un petit discurs a l’auditori. Queralt, va llegir la carta d’un company per parlar de cohesió social. Mentre que Dayana Santiago ho va fer sobre participació ciutadana: “volem trencar en la democràcia delegada que se basa en reduir els nostres drets a triar representants en eleccions a 4 anys”. La CUP aposta per fomentar les assemblees ciutadanes, consells de poble o taules sectorials on la ciutadania puga dir la seua i prendre decisions vinculants: “per realitzar algunes d’estes inicatives només cal voluntat política”, subratllava Santiago. “Ens volen fer creure que en estes municipals només hi ha dos alternatives. L’esquerra domesticada i la dreta burgesa”, aportava Raül Najas, per la seua banda i continuava: “El 24 maig decidirem si volem un ajuntament que repetisca el mateix relat de fa 30 anys o no”.
 
Per últim, Xavi Rodríguez va fer un discurs més en clau local. “Per al capitalisme un bosc que s’incendia genera riquesa. Esta lògica s’aplica també quan sentim que a nivell macroeconòmic la economia va millor”. Segons Rodríguez, “A Tortosa entre 6 i 7 mil persones que necessiten ajuda per menjar, 3.000 aturats, els serveis socials no tenen recursos per acompanyar la gent en la misèria, que la gent jove només pot aspirar a la precarietat laboral. Esta és la seua lògica”. La CUP Tortosa aposta, com ja han fet molts ajuntaments, per crear un cens de pisos buits i destinar-los a lloguer social, fomentar l’emancipació de la gent jove al nucli antic per revitalitzar-lo. Cedir sòl públic a als jóvens i famílies per a construir el seu habitatge de forma col·lectiva i pagar a canvi un lloguer social simbòlic i remunicipalitzar els serveis públics, com el servei d’aigua, “postures transformadores i revolucionàries”, segons va qualificar el cap de llista tortosí.

L’última en parlar va ser la diputada Isabel Vallet. “Capgirar el municipis vol dir posar-los al servei de les classes populars. Capgirar vol dir ser motor de llibertat, ser insubmisos davant les lleis injustes vinguen d’on vinguen. Capgirar vol dir reafirmar la nostra construcció nacional”, va manifestar.

L’acte va acabar amb la interpretació de l’Estaca pel cantautor Jordi Montañez. 
 

Membres de la CUP van pujar dalt de l'escenari per mostrar diferents lemes en favors dels drets socials. Foto: Sofia Cabanes