Les recomanacions literàries imprescindibles per Sant Jordi

Algunes propostes d'autors ebrencs i altres per a tots els gustos

Redacció
22 d'abril del 2015
Actualitzat el 23 d'abril a les 16:05h
Una dona buscant un llibre, aquest dimarts al matí a La tralla.
Una dona buscant un llibre, aquest dimarts al matí a La tralla. | Adrià Costa

Una dona buscant un llibre. Foto: Adrià Costa


Arriba Sant Jordi, una jornada on, a més de la rosa, també agafen protagonisme els llibres. En conjunt, una jornada de festa i cultura. De ben segur que remenar entre les paradetes és una de les activitats a la qual es bolcaran molts lectors ebrencs durant la diada, i entre les opcions, cal tindre en compte la producción dels autors del territori. Estes són cinc recomanacions imprescindibles.

 
El poeta del poble. Andreu Carranza. Destino. Premi Josep Pla.
El poeta del poble és una novel·la que arrenca amb Verdaguer convertit en conseller de l’home més ric i influent del país, el marquès de Comillas, i acabat de coronar príncep dels poetes, un triomf social com mai abans no havia experimentat un escriptor català, en plena efervescència de la Renaixença. Però ben aviat Verdaguer experimenta el xoc entre la seva vocació apassionada i els interessos polítics i eclesiàstics que posen en dubte els seus inesperats comportaments.
 
No ens calia estudiar tant. Marta Rojals. Serra Llibres
No ens calia estudiar tant, un recull dels millors articles d’opinió de Marta Rojals publicats entre 2007 i 2015 en la secció ‘Mail obert’ de Vilaweb. No ens calia estudiar tant retrata la precarietat, la incertesa o la vulnerabilitat que han marcat la generació que va créixer en la societat de la bombolla. Però també les misèries i esperances d’una època de crisi.

 
La fi dels secrets. Miquel Esteve. Edicions B
El 10 de novembre de 1360, en la ciutat de Barcelona, el canvista Francesc Castelló es degollat damunt la seva taula de canvis castigat per insolvència. La crisis financera que fustiga la ciutat, la insolvència de molts canvistes, la pèrdua de les estovalles en les seves taules, símbol de garantia, i fins i tot la demora en el pagament de les pensions dels violaris i censals per part del clavari del municipi, el cap de les finances públiques, ha molestat la ciutadania i Francesc Castelló es castigat públicament per a escarni dels canvistes insolvents i per tranquil·litzar la població angoixada.

Mentre el poble ras pateix les seqüeles severes de la pesta i de la crisis econòmica i financera, els habitants del Call s’enriqueix amb els seus “prests” i unes castes privilegiades com l’Església i els “ciutadans honrats” eludeixen la pressió fiscal mentre que el poble ha de pagar els impostos per bens de consum bàsics com el blat o la carn. Una família de “ciutadans honrats” de la ciutat, els Gualbes, aprofita la conjuntura de crisis i confusió per fer realitat la seva desmesurada ambició.

Una història de poder, finances, amors i desamors que reflecteix amb realisme crític una estampa de la ciutat de Barcelona en el període baix medieval amb personatges reals i d’altres ficticis.

 
Cullerades de vida. Francesca Aliern. Cossetània Edicions.
Cullerades de vida ens endinsa una vegada més en la prosa trepidant de la seua autora i ens fa viatjar a l’essència de la vida i dels sentiments. La Daniela és una dona valenta que lluita per dixar enrere el seu passat turmentós, marcat per un fet terrible que ho amara tot de vergonya i culpa. De família humil i nombrosa, de ben joveneta ha d’ajudar a tirar endavant els seus germans més petits i treballar tant com pot. A poc a poc, va trobant en la cuina un camí de realització, i descobrix la felicitat en els petits detalls de cada dia.

 
El noi del costat del padrí. Jesús M. Tibau. Cossetània edicions.
Dels vuit llibres publicats per l’autor, este ja és el sisè recull de contes; la qual cosa demostra el seu idil·li amb el gènere. La seua capacitat per la síntesi, per concentrar emocions en poques línies, arriba al límit amb els nanocontes, textos d’un parell de línies amb què arrodonix este recull. El noi del costat del padrí és el títol del primer conte, i s'hi troba un dels seus primers personatges més habituals; anònim, secundari, senzill, aparentment sense importància, però que amaga grans dosis d'humanitat i tendresa.
 
I ara us presentem les recomanacions literàries per a tots els gustos que tampoc us podeu perdre:

Els 15 llibres destacats sobre el procés, política i Catalunya per Sant Jordi

La revolució de les petites editorials en 15 llibres per aquest Sant Jordi

Els 15 llibres amb èxit (gairebé) assegurat per Sant Jordi

15 llibres d'autors catalans per aquest Sant Jordi

Els 15 llibres destacats per Sant Jordi traduïts al català

Els 10 poemes d'amor per aquest Sant Jordi

Els 15 llibres destacats de poesia per Sant Jordi